Opgepast! Dit zijn de actieve ingrediënten in je skincare die je beter niet kunt combineren

Sommige verzorgingsproducten beloven ons zoveel moois dat we het liefst alles tegelijk op ons gezicht smeren. Maar door bepaalde actieve ingrediënten met elkaar te combineren worden ze juist minder productief of geven ze zelfs vervelende bijwerkingen. Om te zorgen dat jouw huid er piekfijn uitziet hebben we alle ingrediënten op een rijtje gezet die je beter niet met elkaar kan combineren.

Actieve ingrediënten

Ingrediënten in je huidverzorging kunnen soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Actieve ingrediënten zijn daar een voorbeeld van. Eigenlijk betekent het dat deze ingrediënten effectief doen wat de verpakking vertelt. Richt het product zich op acne? Dan zit er hoogst waarschijnlijk een actief ingrediënt dat hier tegen werkt. Dat betekent niet dat producten zonder actieve ingrediënten niet werken, maar dat ze niet ontwikkeld zijn voor een speciale huidzorg. Ingewikkeld verhaal dus.

AHA’s + vitamine A

Chemische exfolianten zoals glycolzuur, melkzuur en amandelzuur (beter bekend als AHA’s) verwijderen dode huidcellen, talg en viezigheid van de bovenste huidlaag. Wees altijd voorzichtig met exfolianten en gebruik ze maximaal twee keer per week.

Zuren zoals AHA’s zorgen ervoor dat alles wat je daarna gebruikt beter wordt opgenomen. De effecten van vitamine A (ook wel retinol of retinoid genoemd) versterken dus ook. Klinkt positief, maar is het niet helemaal. Het kan je huid namelijk supergevoelig maken. Beter is dus om ze om de beurt te gebruiken, of bijvoorbeeld om de twee weken switchen.

Vitamine A + vitamine C

Vitamine A stimuleert de huidvernieuwing en kan goed werken tegen veroudering of acne bijvoorbeeld. Als je dit ingrediënt gebruikt kun je beter uit de buurt blijven bij Vitamine C (ascorbinezuur). Deze werken elkaar namelijk tegen. Beter kun je vitamine C in de ochtend gebruiken en vitamine A voor de nacht bewaren.

Vitamine C + Niancinamide

Hoewel ze beiden vaak worden gebruikt tegen pigmentatie en littekens, kun je ze beter niet tegelijk smeren. Niacinamide (aka vitamine B3) werkt namelijk het beste rond de natuurlijke pH-waarde van de huid (ongeveer 5.5) en zal vitamine C minder effectief maken omdat deze het best functioneert rond de 3.5. Heb je een gevoelige huid dan kun je hier rood van worden.

Wil je ze toch allebei gebruiken, laat je huid dan 30 minuten tussen beide met rust. En vergeet niet met een SPF te smeren overdag. Ook als je ze afzonderlijk gebruikt.

Lees hier meer over huidverzorging: