Renée
Renée Gezondheid 11 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Eindelijk duidelijkheid: word je slanker als je van kleinere borden eet?

Je hebt vast weleens gehoord dat als je wil afvallen, je van een kleiner bord zou moeten eten. Nu houden we niet van het woord ‘moeten’ en vragen we ons af het nu een feit of fabel is. Onze collega’s van Bedrock vertellen het.

Allereerst vinden we het belangrijk dat onze lezeressen een gezonde relatie met eten en sporten hebben. We vinden het enorm belangrijk dat jullie (en jij ook) goed in je vel zitten. De Beautify artikelen over afvallen zijn daarom niet bedoeld als aansporing om gewicht te verliezen, helemaal niet als je al op een gezond gewicht zit. Het kan wel dienen als inspiratie om een gezonde levensstijl na te streven.

Afvallen door van een kleiner bord te eten

Bizar maar waar, sinds 1990 is de grootte van onze borden nogal… veranderd. Waar de borden vroeger 23 centimeter waren, is het nu al 28 centimeter.

Misschien zegt het je niet zoveel, maar volgens onderzoekers eten we daardoor vijftig calorieën per dag meer, waardoor je op jaarbasis twee kilo aankomt.

Maar de vraag is: eten we echt minder van een kleiner bord of is dat niet het geval?

De Delboeuf-illusie

De Delboeuf-illusie lijkt geloofwaardig in deze situatie. Het zit zo: volgens Delboeuf lijken twee identieke cirkels niet identiek als je de ene in een grote en de andere in een kleine cirkel plaatst.

Met andere woorden, als je een klein bord vol schept lijkt het alsof je meer eet. Daardoor zou je minder opscheppen en volgens het onderzoek klopt het. Mensen scheppen gemiddeld 8,2 procent minder eten op als ze een klein bord in handen hebben.

Als je avondeten 600 calorieën bevat, kom je inderdaad uit op die vijftig calorieën minder.

Lees ook: Afvallen met je handen? Zo werkt het Scandi Sense Dieet

Reageer op artikel:
Eindelijk duidelijkheid: word je slanker als je van kleinere borden eet?
Sluiten