Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Gezondheid 12 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Bezig met afvallen? Dit zijn de grootste fabeltjes dus trap er niet in

Als je van plan bent om te gaan afvallen kom je op internet al snel in een warboel van informatie terecht. Maar hoe weet je wat een fabeltje is en wat niet?

Afvallen werkt voor iedereen anders. Waar de één kiest voor een strict dieet met een cheat day, kiest de ander voor een minder streng maar gebalanceerd dieet.

Fabeltjes over afvallen ontmaskerd

Niets vervelender dan de zoektocht naar de perfecte manier om af te vallen. Gelukkig bestaat er ook niet één perfecte manier. Wel is het zo dat het wemelt van de fabeltjes over afvallen. En aangezien niemand gebaat is bij onwaarheden, delen we deze fabeltjes graag met jou.

1. “Als je na 20:00 uur nog iets eet word je dik”

Fabel. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je iets eet of drinkt. Je lijf verbruikt de hele dag energie. Je kunt dus ook na 8 uur ‘s avonds iets eten. Het gaat erom hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt door eten en hoeveel calorieën je verbruikt door beweging.

2. “Afvallen lukt niet als je elke week friet eet”

Fabel. Meiden, een frietje kan echt niet kwaad. Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Maar pas op met de sauzen. Satésaus en mayonaise bevatten veel calorieën, rode sauzen iets minder. Ketchup dus maar?

3. “Afvallen lukt niet als ik brood en pasta blijf eten”

Fabel. Dit is een van de grootste denkfouten die mensen maken bij afvallen. Aardappelen, pasta en brood zijn geen dikmakers, ze bevatten juist heel veel belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Je kunt wel snel aankomen van vette pastasauzen en altijd Nutella op je brood. Kies dus voor mager beleg en niet te veel saus over je pasta.

4. “Ik mag geen voedsel eten waar vet in zit”

Fabel. Het is juist helemaal niet goed om vet weg te laten uit je dieet. Je lichaam heeft vet nodig voor vitamines, de opbouw van cellen en weefsels en de aanmaak van hormonen. Kies voor gezonde vetten zoals zalm en avocado. Verzadigde vetten zoals frituur kun je natuurlijk beter links laten liggen.

5. “Elke ochtend citroensap of grapefruitsap helpt bij afvallen”

Fabel. Sorry meiden als jullie dit elke dag doen, want er is geen enkel bewijs dat het helpt bij vetverbranding. Het is beter om een stuk fruit te eten als je af wilt vallen. Je hebt dan sneller een vol gevoel vanwege de vezels die je binnenkrijgt. Dat is na het drinken van grapefruit of citroensap een stuk minder het geval.

6. “Je kunt onbeperkt fruit eten als je wilt afvallen”

Fabel. Fruit bevat veel suiker. Desondanks is het natuurlijk een betere keuze dan het eten van snoep of andere zoetigheid. Fruit is eten is wel beter dan vruchtensap. Vruchtensap levert veel calorieën en minder vezels dan gewoon fruit. Laat die verse jus staan en éét die sinaasappel.

7. “Light producten zijn beter als je wilt afvallen”

Fabel. Sommige producten bevatten wel 30% minder energie, vet of suiker, maar geven toch nog steeds veel energie en bieden verder ook weinig gezonde voedingsstoffen.

We hopen dat jullie iets wijzer zijn geworden nu deze fabeltjes uit het land der afvallen zijn gewist. En meiden, wees niet te streng voor jezelf want het leven moet ook een beetje leuk blijven.

Meer over afvallen:

Gezondheidsnet.nlVoedingscentrum.nlCosumentenbond.nl

Reageer op artikel:
Bezig met afvallen? Dit zijn de grootste fabeltjes dus trap er niet in
Sluiten