Afvallen met een ketogeen dieet? Dit is het precies en waarom het wel (of niet) goed voor je is

Eens in de zo veel tijd duikt er weer een nieuw dieet op dat belooft dat je er snel van kan afvallen. Het ketogeen dieet is op dit moment hip, hot en happening maar wat is het eigenlijk en nog belangrijker is het wel zo gezond? Wij zochten het voor je uit.

Hoewel het ketogeen dieet ervoor lijkt te zorgen dat je snel kan afvallen, is niet iedereen erover te spreken. Het zou verschillende lichamelijke klachten kunnen veroorzaken zoals vermoeidheid en daarom ook verre van geschikt voor iedereen.

Het ketogeen dieet

Ineens lees je er overal over: het ketogeen dieet. Dit dieet is gebaseerd op het eten van veel vetten, weinig eiwitten en nog minder koolhydraten. Dat klikt heel anders dan de ‘gebruikelijke’ diëten waar vetten juist zo veel mogelijk vermeden worden. Van het ketodieet raakt je lichaam (als het goed gaat) in ketose. Daardoor verlies je vervolgens veel gewicht omdat het opgeslagen vet wordt verbrandt in plaats van de beschikbare glucose.

De voors en tegens

Net zoals bij elk ander dieet discussiëren mensen over de werking van het ketogeen dieet: is het wel of niet gezond? Ieder vindt er zo het zijne van. Tegenstanders van het dieet beweren dat het onder andere zorgt voor vermoeidheid, een tekort aan voedingsstoffen, slechte adem en een verhoogd cholesterol gehalte. Het zou ook nog eens moeilijk zijn vol te houden en als je je niet strikt aan het ketogeen dieet houdt, heb je er sowieso niks aan.

Toch lijkt niet iedereen het daar mee eens te zijn. Er zijn genoeg mensen die opperen dat het dieet zeer effectief is als je het op de juiste manier volgt. Het zou dan één van de meest effectieve methodes zijn om af te vallen.

Maak altijd voor jezelf de afweging (of in samenspraak met je huisarts of diëtist) of afvallen voor jou wel nodig is. Het is veel belangrijker dat je lekker in je vel zit dan dat je kijkt naar een getalletje op de weegschaal.

Volg jij een ketogeen dieet en ben je op zoek naar gerechten die weinig koolhydraten bevatten? Hier doe je inspiratie op voor vanavond.

Reageer op artikel:
Afvallen met een ketogeen dieet? Dit is het precies en waarom het wel (of niet) goed voor je is
Sluiten