Renée
Renée Gezondheid 13 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Probeer je gezonder te leven maar lukt het afvallen niet? Dan zijn dit misschien wel de oorzaken

Je staat trouw een x-aantal keer per week in de sportschool, je probeert op je alcohol-inname te letten en je kookt vaker vers dan voorheen. Maar afvallen? Ho maar. Er zijn verschillende redenen waarom het misschien niet lukt om net even wat strakker in je vel te zitten.

Allereerst vinden we het belangrijk om te vermelden dat het muy importante is om van jezelf en je lichaam te houden. Je lichaam accepteren is hier een onderdeel van. Heb je toch voor jezelf besloten dat je wil afvallen? En wil het niet lukken? Dan kun je verder lezen voor mogelijke oorzaken.

Waarom afvallen niet lukt

Het is een goede vraag waarom het afvallen niet lukt. Natuurlijk is ieder lichaam anders en heeft ieder lichaam andere behoeftes, maar wie weet heb je wat aan de volgende punten.

1. Je verliest gewicht terwijl je het niet doorhebt

Afvallen heeft niet altijd te maken met het getal dat je op de weegschaal ziet. Je lichaam kan transformeren zonder dat het getal op de weegschaal naar beneden gaat. Of sterker nog, misschien gaat het omhoog. Vergeet niet dat het gewicht van je lichaam fluctueert. En houd je er rekening mee dat je spieren aan het kweken bent, terwijl je vet verliest?

2. Je houdt niet bij wat je eet

Houd je niet bij wat je eet? Dan kan het zijn dat het afvallen niet lukt. Een goede relatie met eten hebben is heel belangrijk, maar het kan zijn dat je uiteindelijk meer in je mond stopt dan je denkt (en verbrandt). Het is bewezen dat mensen die een eetdagboek bijhouden meer gewicht verliezen dan mensen die dit niet doen.

3. Je eet te weinig vers eten

Sommigen zweren bij ‘whole foods’, oftewel vers eten dat niet uit een pakje komt. Je eigen, verse maaltijden bereiden is niet alleen leuk en lekker, maar hierdoor weet je ook nog eens wat er écht in je eten zit.

4. Je doet geen krachttraining

Wil je afvallen, maar lukt het niet? Probeer dan vaker krachttraining op te pakken als je dat nog niet deed. Fitness is een klein onderdeel van het gewicht verliezen, maar in combinatie met cardio is dit een goede om vet te verbranden. Daarnaast word je er fysiek en mentaal sterker van.

5. Je drinkt nog steeds drankjes waar suiker in zit

Het is heel saai, maar water drinken helpt bij het afvallen. Vooral als je gewend bent om drankjes te drinken waar suiker aan is toegevoegd. Frisdrank, alcohol en fruitsappen zijn stiekeme dikmakers. Natuurlijk hoef je het niet compleet uit je leven te schrappen, maar je kunt wél verschil merken als je hier flink mee mindert.

Meer over afvallen lezen?

Reageer op artikel:
Probeer je gezonder te leven maar lukt het afvallen niet? Dan zijn dit misschien wel de oorzaken
Sluiten