Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Gezondheid 10 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Wij vroegen een leefstijlcoach naar de zin en onzin van afvallen met shakes

Je moet binnenkort in bikini, hebt een huwelijk of je baalt al jaren van die extra kilo’s die je zo graag kwijt wilt. De maat is letterlijk vol en je wilt zo snel mogelijk afvallen. Je hebt je oog laten vallen op maaltijdvervangende shakes, lekker snel en effectief denk je.

Het klinkt geweldig die shakes. Je verliest gewicht voordat je het weet en de complimenten vliegen je om de oren. En de spiegel liegt er niet om, je bent blij met wat je ziet.

De zin en onzin van afvallen met shakes

Aangezien veel vrouwen soms een paar kilo kwijt willen gingen wij op onderzoek uit. Want hoe gezond is het afvallen met shakes? En wat gebeurt er als je wel weer normaal gaat eten? Wij vroegen het Susanne Verzuu (leefstijlcoach en gezondheidspsycholoog i.o.) naar alle ins- en outs. We hebben goed én slecht nieuws meiden.

Wat zijn shakes nou eigenlijk en vooral: wat zit er in?

Het woord zegt het al, een maaltijdvervangende shake vervangt letterlijk je maaltijd. Dit kan in de vorm van een shake, reep of poeder. Deze shakes bevatten meestal alle voedingsstoffen maar vaak minder calorieën, wat ervoor zorgt dat jij kilo’s kwijtraakt. Als je al je maaltijden zou vervangen met shakes of repen kom je meestal uit op een totaal aantal kcal tussen de 800-1200 kcal per dag.

Op het moment dat een product de term ‘maaltijdvervangend’ heeft dan moet het de volgende voedingsstoffen bevatten om als ‘gezond’ te worden bestempeld:
• Minimaal 75 gram eiwit per dag
• Minimaal 10 gram vezels  per dag
• Minimaal 30 gram koolhydraten per dag
• Voldoende vitaminen  en mineralen

In een week al twee tot drie kilo kwijt

Je kan het bijna niet geloven, je staat op de weegschaal en die geeft toch écht aan dat je al drie kilo bent afgevallen. Geweldig vind je het. Maar laat je niet helemaal voor de gek houden. Zo vertelde Susanne Verzuu ons het volgende: “De eerste 2-3 kilo gaan snel maar is voornamelijk water, maar daarna verlies je ook vetmassa en helaas vaak ook spiermassa. Je lijf ervaart namelijk stress door beperkte aantal calorieën en spreekt vetmassa, maar vaak ook spiermassa aan als energie.”

Niet voor iedereen weggelegd

Afvallen is altijd een ding op sociaal vlak. Je kunt immers van alles niet meer eten en dat maakt uiteten gaan met je vriendinnen lastig. Met shakes doe je er nog een schepje bovenop. Doordat je niet kauwt kan het invloed hebben op je verzadigingsgevoel en bevredigingsgevoel. Kijk dus niet gek op als je niet te genieten bent. Daarnaast heb je dus weinig afleiding want je kunt niet mee doen met de rest, wat je bijvoorbeeld wel kunt met een dieet met ‘normaal voedsel’.

Is het nou ongezond of…

Afvallen met maaltijdvervangende shakes is niet per se ongezond. Als je overgewicht hebt wordt het soms zelfs ingezet om af te vallen bijvoorbeeld voorafgaand aan een operatie. Maar volgens Susanne Verzuu komt het probleem vooral na het shake-dieet: “Door jezelf geen andere eetgewoontes aan te leren dan voorafgaand aan je shake-dieet zul je na het stoppen vrij snel weer aankomen. En dat is frustrerend en demotiverend om echt wat aan je gezondheid te doen.”

En? Kom je na een shake-dieet weer net zo hard aan?

Het blijft voor sommige vrouwen aantrekkelijk om zo snel een paar kilo kwijt te raken. En als je ze eenmaal kwijt bent zie je ze liever niet meer terug. Dus is het nou een fabel of feit is dat je na een shake-dieet snel aankomt? Meiden, we hebben slecht nieuws gekregen van Susanne Verzuu: “Er zijn maar weinig mensen (denk aan maximaal 5%) die na een shake-dieet op gewicht blijven. Het is dus weinig duurzaam en vooral frustrerend om daarna weer opnieuw te moeten beginnen.”

Oftewel: als je écht voor altijd van die vervelende extra kilo’s af wilt dan moet je je levensstijl aanpassen. Vind je het lastig om in je eentje te doen? Vraag dan de hulp van een gewichtsconsulent of leefstijlcoach om jou te helpen naar een gezond en fit lijf voor áltijd.

Deze koolhydraatarme recepten zijn gezond en helpen bij afvallen:

Reageer op artikel:
Wij vroegen een leefstijlcoach naar de zin en onzin van afvallen met shakes
Sluiten