Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Body & Mind 11 juni 2019

Dit is de reden dat wij er niet tegen kunnen om onze eigen stem te horen

Zingen onder de douche of voor je huisdier, een serenade brengen doen we allemaal wel eens zo nu en dan. Je vindt van jezelf dat je best wel goed kunt zingen, totdat je je eigen stem terug hoort op een opname of film. OMG, ben ik dit echt?? Klink ik echt zo? Jep, we all have been there and have done that.

Maar dat jij er niet tegen kan om je eigen stem terug te horen ligt echt niet aan jou. Het blijkt eigenlijk dat niemand er tegen kan om zichzelf terug te horen op een opname of film. Waarom? Dat vertellen wij je met alle liefde.

Even een klein biologie lesje

Om te kunnen begrijpen waarom je er niet tegen kunt om je eigen stem te horen is het eerst handig als je weet hoe jouw oren nou precies werken. Je oor bestaat uit drie gedeeltes: je buiten-, midden- en binnenoor. Geluid wordt van je buitenoor naar je binnenoor geleid, via je middenoor, waar het uiteindelijk in je slakkenhuis eindigt. Geluidsgolven worden in het slakkenhuis omgezet naar signalen die uiteindelijk in het gehoorgebied van de hersenen terecht komen.

En dan?

Er zijn twee soorten van geluidsoverdracht: luchtgeleiding en beengeleiding. Bij luchtgeleiding neem je geluid waar via de lucht. Dit is eigenlijk alles wat je hoort, als je met iemand praat, de vogeltjes die zingen en je muziek. Beengeleiding zijn geluiden die direct door vibraties in je slakkenhuis terechtkomen. Als je luistert naar dat stemmetje in je hoofd en jouw eigen stem op een opname, dan hoor je een mix van lucht- en beengeleiding. Het is een mix van geluid dat alleen jij kan horen.

Maar waarom kunnen we er niet tegen?

Als we een opname van onze stem horen, horen we alleen het beengeleiding geluid. Het luchtgeleiding geluid schakelen we uit. Terwijl juist het beengeleiding geluid wordt beschouwd als normaal omdat we dat in onze hoofden horen. Het luchtgeleiding geluid dat iedereen hoort, kennen wij daarom niet. Het geluid dat iedereen hoort is scherper en hoger. En omdat we het niet kennen en het niet gewend zijn vinden we het verschrikkelijk. Zijn we weer mooi klaar mee.

Maar er is gelukkig één troost, echt iedereen heeft hiermee te maken. Niemand houdt ervan om zichzelf terug te horen, het is gelukkig echt een feit.

Reageer op artikel:
Dit is de reden dat wij er niet tegen kunnen om onze eigen stem te horen
Sluiten