Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 30 apr 2017

Aha! Dat je altijd ruzie krijgt met je lover in de Ikea heeft een wetenschappelijke reden

Vooraf keek je zo uit naar jullie ‘uitje’ naar de Ikea. Je wilde het huis een beetje oppimpen, leuke spulletjes kopen en natuurlijk: Zweedse balletjes en hotdogs eten. Maar wat een gezellige zaterdagmiddag had moeten worden, is al snel een middag vol irritatie, geschreeuw en tranen. Waarom kunnen je lover en jij nou nooit naar de Ikea zonder ruzie?

Frustrerend is het wel, dat zo’n middag nooit vlekkeloos verloopt en jullie je binnen de kortste keren ontpoppen tot een kibbelend cliché stel. Maar vreemd is het niet, dat je altijd ruzie krijgt in de Ikea. Er is namelijk een wetenschappelijke reden voor.

Keuzes, keuzes, keuzes. Je wilskracht raakt er uitgeput van

De Ikea is namelijk een plek waar je constant keuzes moeten maken. Je hebt dingen nodig, maar welke van de vierhonderd lampen wil je? En als je dan een keuze hebt gemaakt over de kleur, de vorm en het model, dan is er nog een prijsdingetje waar je rekening mee dient te houden. Terwijl je al deze keuzes maakt, moet je ook nog compromissen sluiten met je lover, die vaak een andere mening heeft.

Het is druk en je verdwaalt

Daarbovenop is het ook nog druk in de winkel, raak je minstens een paar keer verdwaald omdat je een short cut wilt nemen naar de volgende afdeling, maar wat uiteindelijk een drie keer zo lange weg blijkt te zijn. En dan moet je ook nog plassen, maar dan moet je eerst via de keukens, de banken en de kastensectie om een wc te vinden.

Op een gegeven moment lijkt je wilskracht gewoon op te zijn. ’Woonshoppen is stressvol, zelfs als je alleen bent. Maar als je samen met je partner bent – van wie je houdt en die je ook tevreden wilt stellen – is het nog een stuk ingewikkelder,’ zegt Julie Peterson, hoogleraar psychologie van de University of New England tegen Science of Us.

Je komt in een negatieve spiraal

Voor je het weet staat een stoel symbool voor je hele relatie. Als je over een stoel al geen keuze kunt maken samen, hoezo zijn jullie dan eigenlijk een koppel? En als je eenmaal in een negatieve gedachtenspiraal zit dan is het bijzonder moeilijk om nog positief te denken over je lover, laat staan over de dingen die jullie moeten kopen. ’Je denkt op dit moment aan alle momenten dat het ook niet goed ging in je relatie. Dat heeft een naam: mood-congruent memory recall,’ zegt psycholoog Ozlem Ayduk.

Tja, en zelfs als jullie tot de zeldzame koppels horen die wel ongeschonden de winkel verlaat (en op wonderbaarlijke wijze de uitgang weet te vinden uit het labyrint), dan staat de volgende uitdaging je te wachten. Ikea heeft namelijk bedacht dat jullie zelf nog de meubels in elkaar gaan zetten…

Gelukkig bedacht de Zweedse woongigant ook een oplossing. Lees dit: Ikea heeft een relatie saving station dat stelletjes helpt ontstressen tijdens het shoppen

Reageer op artikel:
Aha! Dat je altijd ruzie krijgt met je lover in de Ikea heeft een wetenschappelijke reden
Sluiten