Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 11 maart 2017

Aha! Dit is waarom je altijd nog een plekje kunt vinden voor het toetje

Je kent het vast: je gaat helemaal los tijdens het voorgerecht en hoofdgerecht en eigenlijk zit je dan al bomvol. Maar oh, je weet welke overheerlijke toetjes op de kaart staan. Die crème brûlée moet en zal je proeven. Of een kaasplankje natuurlijk. Kun je je ook niet beheersen en neem je toch altijd een toetje ook al ontplof je bijna? Dit is hoe dat mogelijk is:

Dat toetje zit je aan te staren. Je buik zegt ‘nee’. Maar tegelijkertijd loopt het water je in de mond. Voor je het weet zit het hele toetje in je buik. Beheersen was niet mogelijk. Maar, voel je niet schuldig, want het zit in ons DNA.

Voedingswetenschappers noemen dit fenomeen: hedonisch eten. Je eet iets omdat je het zo lekker vindt en niet per se omdat je honger hebt. En lekker eten is natuurlijk wat we allemaal willen.

Wanneer we iets eten wat we lekker vinden, worden we beloond door ons lichaam. Er komen genotshormonen vrij die door ons lichaam gieren. En laten we dat gevoel nu net heel erg prettig vinden.

Echter is dat té volle gevoel verre van prettig. Hoe komt het dan dat we toch door eten als we eigenlijk al niet meer kunnen? Dit komt doordat je het signaal dat je té vol zit vaak pas te laat krijgt.

Het signaal

Waarom je het signaal te laat krijgt? Dat kan ten eerste liggen aan datgene wat je eet. Een snelle hap als een lekker hamburgertje verteert eigenlijk te snel voor onze spijsvertering.

Het omzeilt de plekken in de maag en darmen die juist signalen moeten geven dat je vol zit. Als je dan een toetje eet komt het ‘ik ontplof’ gevoel pas later. Want eigenlijk zat je al vol, maar omdat je daar geen seintje van kreeg, bestelde je alsnog dat toetje.

Dat seintje kan ook ontbreken als je een overdaad aan ‘snelle’ suikers binnen krijgt, zoals die uit frisdrank bijvoorbeeld. Eet jij je voorgerecht en hoofdgerecht en drink je er bijvoorbeeld ice tea bij, dan krijgt je lichaam veel snelle suikers binnen.

Je lichaam heeft door die suikers te weinig tijd om te reageren waardoor je het seintje dat je vol zit pas veel te laat krijgt.

Het lichaam heeft sowieso tijd nodig. Als er te weinig tijd is, of wanneer het signaal wordt verstoord, krijg jij geen seintje dat je niet meer kan en eet je gewoon dat toetje nog op. Kauw daarom altijd goed en eet rustig. Dan weet je pas écht of dat toetje in je maag past of niet.

LEES OOK: Sushi fans opgelet: er komt een nieuw sushi festival met tientallen foodtrucks

Reageer op artikel:
Aha! Dit is waarom je altijd nog een plekje kunt vinden voor het toetje
Sluiten