Emma Plasmans
Emma Plasmans Beauty en Style 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Skincare-lovers opgelet! Altijd al willen weten wat AHA precies is? Wij leggen het je uit

Ben jij een echt skincare-lover? Cool! Wij ook ;-). Grote kans dat je dan de laatste tijd ‘AHA’ vaak voorbij hebt zien komen op allerlei soorten skincare-producten. Het is dan ook écht een rage in beauty-land. En niet voor niets, AHA doet heel erg veel goeds voor bepaalde huidtypes. Wij hebben hier het een en ander over opgezocht en delen dit graag met je. Want eerlijk is eerlijk, iedereen wil graag het beste van het beste, toch?

En geloof ons, het werkt écht goed.

Wat is AHA?

Je hebt de afkorting AHA waarschijnlijk al vaak voorbij zien komen, maar weet je eigenlijk wel wat het precies inhoudt? Wij leggen het je haarfijn uit. AHA staat voor alphahydroxyzuur, een hele mond vol maar volgens experts wonderspul. Er zijn dan ook talloze soorten AHA’s die vaak gebruikt worden, maar de twee best werkende zijn glycolzuur en melkzuur. Deze zijn dan weer het efficiëntst in concentraties tussen de 5% en 10% (staat altijd op de verpakking).

Good to know: het is belangrijk om bij het gebruik van AHA’s een SPF te gebruiken, omdat de huid gevoeliger voor de zon wordt, wanneer je huid vernieuwt. Ja, óók in de herfst in het winter is het belangrijk om met SPF te blijven smeren.

Benieuwd welke SPF’s goed zijn voor je gezicht? Je leest het hier.

Wat doet AHA precies?

Fist of all, laat je niet afschrikken door het woordje ‘zuur’ in de naam alphahydroxyzuur. De ingrediënten in AHA producten zijn namelijk véél zachter voor je huid dan andere producten die je huid exfoliëren, zoals een scrub. AHA zorgt ervoor dat je huid sneller wordt vernieuwd door oude huidcellen los te maken. Klinkt goed, toch? Het resultaat van dit goedje is een frisse, egale en gezonder ogende huid.

AHA-efxolianten zijn heel effectief aan het huidoppervlak en zijn daardoor het meest geschikt voor de droge huid. AHA verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak, hierdoor wordt huidveroudering door zonneschade, zoals pigmentvlekjes, minder zichtbaar. Maar dat is niet het enige, een AHA-exfoliant hydrateert je huid ook enorm. Hierdoor wordt een doffe huid tegengegaan en krijgt je droge(re) huid een prachtigeglow.

Benieuwd welke producten je gezicht nog meer een hydratatie-boost geven? Hier staan alle producten op een rij.

Verschillende soorten AHA’s

Zoals we zeiden, zijn er talloze soorten AHA’s. Maar de meest effectieve zijn glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactic acid). Glycolzuur is iets effectiever omdat dit kleinere moleculen heeft dan melkzuren. Maar als je huid erg gevoelig is, kun je het beste melkzuur gebruiken. Zoals eerder vernoemd vernieuwen AHA’s je huid, maar houden ze ook vocht vast. Daarom zijn ze ook goed te gebruiken bij de wat drogere huid.

AHA wordt verkocht in verschillende percentages (lees: 1,2,5 en 10%). Het ligt er net eventjes aan wat jij fijn vindt, en wat het beste bij je huid past. Wil je nou een wat hoger percentage proberen? Dan zijn er huidspecialisten die tijdens een peeling en nog hoger percentage gebruiken. Maar doe dit vooral niet te vaak, je huid kan daar gevoelig op reageren.

Lees ook: Zelf een gezichtsscrub maken? Dit is alles wat je erover wil weten

Reageer op artikel:
Skincare-lovers opgelet! Altijd al willen weten wat AHA precies is? Wij leggen het je uit
Sluiten