Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 7 maart 2017

Ahgr! Je afkeer voor nagels over een schoolbord heeft een naam

Kreeg je al rillingen bij het lezen van de kop van dit artikel? En vraag je je af waarom iemand in godsnaam met nagels over een schoolbord zou gaan? Wij in ieder geval wel. En wat blijkt? Die rillingen die je krijgt, hebben een naam: grima.

Nagels over een schoolbord, een mes dat over een bord schraapt, we kunnen nog wel even doorgaan met geluiden waarvan je onmiddellijk rillingen krijgt. En nu blijkt dat er gewoon een woord voor bestaat in het Spaans, namelijk grima.

Onderzoekster doctor Inge Schweiger Gallo, verbonden aan de Complutense University of Madrid, was geïnspireerd door haar eigen ervaringen met grima. Ze vindt het zelf namelijk vreselijk om iets van piepschuim aan te raken. Van het gevoel en het geluid krijgt ze meteen de bibbers. Daarom kwam ze op het idee om te onderzoeken hoe mensen omgaan met grima.

Koude rillingen, kippenvel, alles, brrr

Ze kwam tot de conclusie dat grima een aparte emotie is. Het blijkt zelfs dat als je een vervelend geluid hoort, of wanneer je iets naars aanraakt, je hartslag daalt en daarna versnelt voordat ‘ie weer normaal wordt. Het heeft dus écht effect op je.

Grima is iets doodnormaals, je bent niet alleen. Al maakt het dat niet minder vervelend.

Klik hier ook even op. Als je durft… Brrr! 16 geluiden waar je onmiddellijk rillingen van krijgt

Reageer op artikel:
Ahgr! Je afkeer voor nagels over een schoolbord heeft een naam
Sluiten