Ahh, dus dít is waarom je altijd moet plassen tijdens het uitgaan

Heb jij ook voor jezelf (en je vriendinnen) de theorie opgesteld dat wanneer je de eerste keer gaat plassen tijdens het stappen daarna het hek van de dam is? Dan hebben wij bijzonder nieuws voor je. Het was állemaal een mythe. Het klopt dat je tijdens het uitgaan moet plassen als nooit tevoren, maar het komt niét door die eerste keer:

Breaking the seal

De Amerikaanse benadering voor dit fenomeen is breaking the seal. Je staat in de kroeg, hebt al bijzonder veel drankjes achter je kiezen zonder te hoeven plassen en jawel, daar komt het drukkende gevoel. Maar ga je? Natuurlijk niet. Want je weet dat als je gaat, je de hele avond aan het gaan bent.

Maar nee, het bleek één grote mythe te zijn. Alcohol zorgt er inderdaad voor dat we vaker moeten plassen dan wanneer we niet drinken, maar waar komt dat dan door?

Zó zit het dus

Alcohol is urine afdrijvend. Dit betekent dat al die lekkere cocktails zich in ons lichaam binden met een hormoon wat ervoor zorgt dat we zo verschrikkelijk nodig en vaak moeten plassen. Normaal maakt ons lichaam een hormoon aan (vasopressine) wat communiceert met onze nieren. Dit stofje zorgt ervoor dat er precies wordt bijgehouden als we teveel drinken (plassen) of te weinig (ga eens wat meer drinken). Het effect van alcohol is dat onze speciale klier geen vasopressine meer aanmaakt. Er wordt dus niet gecommuniceerd tussen de hoeveelheid water en onze nieren. En wat er dan gebeurt? Dan gaat alles wat we drinken direct door naar onze blaas. Tja, geen wonder..

Trucje

Overigens is het wel een goed trucje om er achter te komen of je misschien over moet gaan op het water. Zegt je lichaam steeds te willen plassen? Dan wordt het tijd om te stoppen met de alcohol. Ga je ook meteen een stuk minder van plassen. Twee vliegen in één klap.

Reageer op artikel:
Ahh, dus dít is waarom je altijd moet plassen tijdens het uitgaan
Sluiten