Oh lord! Je kunt aan je haren zien hoeveel alcohol je drinkt

Is je favoriete hobby barhangen en ben je vaker wel dan niet op het terras te vinden met een glas wijn in de hand? Allereerst: dan houden we van je. Maar als je hierover jokt, kun je hier maar beter gauw mee ophouden - want de status van je haar verraadt je. Oei.

Onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen vonden dat wanneer je veel alcohol naar binnen giet, je haar twee stofjes bevat die mensen die nuchtere mensen niet hebben.

Stofjes

Raar maar waar, maar kennelijk is je haar net zo gek op drank als jij en je vriendinnen. Want je lange lokken slaan twee stofjes op, die worden geproduceerd door het lichaam als je een zomerse cocktail of een wijntje drinkt.

Alcohol

Hoe dit ontdekt is? De onderzoekers hebben veertig haren van mensen die werden behandeld voor alcoholmisbruik onder de loep genomen, waaruit bleek dat de haren de stofjes ethylglucuronide en ethylsulfaat bevatten.

Controle

De namen zeggen ons ook niks, maar kennelijk hebben jij en ik deze stofjes normaal gesproken dus niet in ons haar rondvliegen. Behalve wanneer we aan de wijn gaan. Zullen we voortaan een haar moeten afstaan bij een drankcontrole, in plaats van een blaastest doen?

 

 

HLN

Reageer op artikel:
Oh lord! Je kunt aan je haren zien hoeveel alcohol je drinkt
Sluiten