Je bent niet alleen: dit is waarom je bij koud weer meer zin hebt in alcohol

Als je in de winter net dat tikkeltje meer zin hebt om alcohol te nuttigen, ligt dat niet aan jou. Wat blijkt? Er is een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat je tijdens de donkere, koude dagen zo graag een glaasje rosé naar binnen werkt (en niet alleen ‘gewoon omdat het lekker is’).

In de zomer struin je alle terrasjes af en krijg je vast genoeg wijntjes binnen, maar toch blijken de meeste mensen in de winter meer zin te hebben in alcohol.

Alcohol in de winter

Er werd al langer gedacht dat mensen die wonen in donkere, koudere gebieden de neiging hebben meer alcohol te drinken. Dat bleef tot voor kort bij speculaties. Gelukkig besloot de universiteit van Pittsburgh ook echt onderzoek te doen.

Het onderzoek

De universiteit van Pittsburgh onderzocht hoe het nu precies zit. Hun data-analyse van 193 landen en de vijftig staten van Amerika lieten zien dat in landen waar het kouder is en de zon minder schijnt, meer alcohol gedronken wordt.

Volgens onderzoekers werkt alcohol als een vasodilatator. Klinkt ingewikkeld, maar het houdt simpel gezegd in dat je het er warmer van krijgt. Die blosjes op je wangen na een glaasje wijn komen er niet zomaar.

Wat nog meer meespeelt, is het feit dat er in de winter meer en eerder depressies voorkomen. Je grijpt dan automatisch sneller naar een glaasje alcohol. Nu hoef je natuurlijk niet écht depressief te zijn, want ook als jij je even rot voelt is de kans groter dat je met wijn in je handen eindigt.

Wij zeggen: een extra goede reden om met je vriendinnen af te spreken voor een avond met drankjes, want zij hebben hier dan waarschijnlijk ook wel zin in. Ter verduidelijking: dit natuurlijk alleen doen zolang jij je goed voelt en niet naar de alcohol grijpt als ‘oplossing’.

TGIF! Dankzij deze machine is het super makkelijk om je eigen alcohol te maken

HLN

Reageer op artikel:
Je bent niet alleen: dit is waarom je bij koud weer meer zin hebt in alcohol
Sluiten