Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 28 okt 2015

Alle redenen om nu te stoppen met het veroveren van je crush

Je ligt in je bed, te staren naar het plafond. Gedachtes over hem schieten door je hoofd. Stopzetten kun je het niet. Je hebt een crush. Een crush die je niet uit kunt zetten, die je blijft achtervolgen. Iemand die je het beste gevoel in de wereld geeft en het meest slechte tegelijk.

We hebben het niet voor het zeggen op wie we vallen. We kunnen niet kiezen van welke man ons hart sneller gaat slaan, van wie we knikkende knieën krijgen en we kunnen al helemaal niet sturen naar wie we verlangen. Het gebeurt gewoon.

Een blik kan al bepalend zijn. Je voelt het gevoel door je lichaam trekken en je weet dat het je hopeloos bent. Het spel begint. En er is geen weg terug.

Vanaf dat moment zit hij in je hoofd. Je denkt aan hem. Bewust en onbewust. Je bent met hem bezig en je gedachtes laten je niet met rust. Je bent geneigd elk woord wat jullie wisselen te overanalyseren. Je vraagt je continu af wat de slimste zet is, hoe je hem het beste kunt veroveren.

Laten we eerlijk wezen, het is een vermoeiend spel. Zeker als je eigenlijk continu het gevoel hebt dat het niet ergens naartoe gaat. Dat jij meer wil dan hij. Dat zijn de gevaarlijke crushes die we helaas allemaal kennen.

Allereerst zit je telefoon aan je vastgeplakt. Al weet je er niet goed wat je ermee aan moet. Je blijft namelijk maar staren naar het scherm in de hoop dat hij een berichtje stuurt. En als hij dan een berichtje stuurt en het is niet wat je had gehoopt, krijg je gelijk een naar gevoel.

Daarna begint het proces waarin jij je afvraagt wat jij het beste kunt antwoorden, hoé je dat het beste kunt formuleren zodat je het antwoord krijgt wat je eigenlijk wil horen. En natuurlijk, wanneer je het berichtje gaat sturen. Direct? Na een uur? Of laat je hem ‘even gaar koken in zijn eigen sop’ en stuur je het pas einde middag?

Klinkt doodvermoeiend nietwaar? En dat is het ook. Want wat is er nou eigenlijk zo bijzonder aan dat ene berichtje dat hij terugstuurt? Waarom zijn we zo gefixeerd op een berichtje dat digitaal is, waar geen gevoel in zit, en wat even achteloos wordt verzonden?

Als hij je wil spreken stuurt hij jou uit zichzelf een berichtje. Als hij wat liefs wil zeggen, dan doet hij dat omdat hij dat wil. Daar hebben jouw woorden geen invloed op. Onthou dat. Als hij jou net zo leuk vindt als jij hem, dan meldt hij zich uit zichzelf.

Dan de momenten waarop je hem spontaan wil zien. Hij is in de stad met vrienden en zegt nonchalant uit zichzelf ‘oh misschien zien we elkaar nog even’. Vanaf dat moment hoop je niets anders meer dan op dat drankje met hem. Onrustig zit je op je stoel. Wat een vriendinnenavond had moeten worden, voelt nu als een voorspel om later op de avond met hem te eindigen.

Je wil opschieten met het eten, checkt natuurlijk ondertussen elke keer je telefoon, en je blijft rusteloos. Stel je voor dat hij wat wil drinken en jullie moeten nog het toetje krijgen? Of stel je voor dat je vriendinnen niet mee willen naar de kroeg waar hij is?

Inmiddels verstrijkt de tijd en je hebt nog steeds niets gehoord. Is het slim om zelf wat te laten horen? Maar als hij dan ‘nee’ zegt heb jij het zwaktebod gedaan. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Als je niets stuurt, zal je je blijven afvragen ‘wat als’.

Maar eigenlijk weet je zelf ook wel dat als hij jou echt wil zien, hij wel wat laat horen. Jij hebt immers duidelijk gezegd dat je met vriendinnen op pad zou gaan. Hij stelde voor om elkaar later nog te zien, eventueel. Dan is het ook aan hem om dat idee door te zetten.

En dates, let’s talk about that girl. Dat jij op date nummer tien alleen nog maar de slaapkamer hebt gezien, is niet helemaal oké. Natuurlijk is dat een fijne plek om samen te zijn. En ook een essentieel onderdeel om elkaar beter te leren kennen. Maar het is niet de plek waar je elkaars persoonlijkheid leert kennen. Waar je ziet hoe iemand in het leven staat.

Het is een plek waar jullie huid elkaar raakt, waar je elkaars seksuele verlangen leert kennen, en onderzoekt hoe je elkaar kunt bevredigen. Alleen, je bent niet alleen seks. Je bent een persoon. Een persoon die het verdient om erkend te worden. Je verdient het dat hij je écht wil leren kennen. Dat hij wil weten wie je bent, wat je karakter is, waar je blij van wordt, waar je verdrietig van wordt en wat jouw unieke features zijn.

En ook al weet je dit allang, alsnog lijkt het wel alsof je jezelf verliest in hem. Je blijft afwachten wanneer hij tijd heeft. Je verzet afspraken in je agenda. Je houdt nu al rekening met iemand die geen rekening met jou houdt. En waarom?

De (weinige) aandacht en de orgasmes die je ervoor terugkrijgt zijn fijn. Maar de frustraties eromheen zijn verschrikkelijk. Het kost je energie, het doet ergens ook pijn. Want je weet zelf ook wel dat dit niet genoeg is. Maar elke keer als je een lief berichtje krijgt, een verlangende blik dan begint het spel opnieuw.

Lieve schat, jij verdient een man die jou ziet staan. Die jou wil. Een man die jou een berichtje stuurt uit zichzelf, die jou opzoekt omdat hij je wil zien, een man die je niet teleurstelt, een man die moeite doet om jouw hart te veroveren.

Stop met je focus op hem te leggen. Hoe moeilijk dat ook klinkt, je kan het écht. Concentreer je op dingen die je energie opleveren in plaats van kosten. Concentreer je op liefde die écht is in plaats van alleen seksueel. Concentreer je op jezelf in plaats van op iemand die zich niet op jou concentreert.

Vergeet niet dat het woordje crush is afgeleid van het werkwoord ‘crushing’ wat verpletteren betekent. Hij verplettert jou. En niemand heeft het recht om jou te verpletteren. Zie het als een ervaring, en besluit hier en nu dat jij het heft in handen neemt.

Benieuwd hoe je over hem heen komt?

Klik op de foto om te lezen hoe je over iemand heen komt die als puur vergif voor je is

Reageer op artikel:
Alle redenen om nu te stoppen met het veroveren van je crush
Sluiten