Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 24 mei 2017

Altijd druk? Dan ben jij gelukkiger dan andere mensen

Een afspraak met je vriendinnengroep plannen is soms een ware crime. Jij hebt alle vrijdagen tot en met september al vol zitten en je vriendinnen kunnen juist nooit op zaterdag. Vooral als je vriendinnen wat verder weg wonen is het soms lastig om elkaar te zien, omdat jullie allemaal druk zijn en een eigen leven hebben. Maar druk zijn heeft niet alleen maar nadelen, als jij altijd druk bent, ben je gelukkiger dan andere mensen.

Jij bent een bezig bijtje. Af en toe chill je een avond met jezelf en je favo serie op de bank, maar liever spreek je af met vriendinnen, ga je de hort op voor een borreltje of desnoods ben je in de sportschool te vinden. En dan heb je ook nog je werk en je ambities. Stilzitten kun je niet zo goed.

Vaak wordt gezegd dat druk zijn slecht voor je is. Dat het je stress geeft en ongezond is. Mindfull leven en rust pakken, dat is het devies. Maar nu blijkt dat niet per se waar. Want van druk zijn wordt je juist gelukkig, blijkt uit onderzoek.

Uit een Amerikaans-Chinees onderzoek blijkt dat wandelen bijvoorbeeld veel beter is voor je gemoedstoestand dan ergens zitten en niets doen, zonder afleiding. Mensen die bezig zijn, zijn gelukkiger dan mensen die niets te doen hebben, was de conclusie van het onderzoek schrijft Psychologie Magazine.

Bezige bijtjes scoren in het leven

Uit ander Amerikaans onderzoek bleek (The role of stress mindset in shaping cognitive, emotional, and physiological responses to challenging and threatening stress) dat stress ervoor kan zorgen dat je lichaam extra DHEA aanmaakt. Dat is een hormon dat de stemming en het immuunsysteem een boost geeft en depressies tegengaat. Maar er is wel een voorwaarde: je moet geloven dat stress goed voor je is.

Huh? ja, als je denkt dat druk zijn lekker is dan wordt je er gelukkig van. En als je denkt dat stress slopend is, nou, dan zul je er inderdaad aan onderdoor gaan.

Leef! Alsof het je laatste dag is

Bovendien voel je je – als je veel dingen doet – als of je leeft. Je hebt het idee dat je alles uit het leven haalt. Het leven is namelijk maar kort en wat de zin is van dit alles, dat weet eigenlijk niemand. Van een saai voortkabbelend leven wordt bijna niemand écht gelukkig, toch?

Voel je daarom niet schuldig als jij weer eens de zin ‘dan kan ik niet, dan heb ik al plannen’ moet uitspreken. Maar vergeet niet ook te genieten van spontane borrels.

Lees ook: Je kunt voor een prikkie de wereld over reizen als je een dierenvriend bent

Reageer op artikel:
Altijd druk? Dan ben jij gelukkiger dan andere mensen
Sluiten