Zara Bircan
Zara Bircan Life 10 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Ben je geen introvert en geen extravert? Aan deze signalen herken je een ambivert

Een extravert is iemand die energie krijgt door met anderen te zijn, een introvert is iemand die oplaadt door tijd voor zichzelf te nemen. Een ambivert is allebei. Deze tegenstrijdigheid kan problemen met zich meebrengen. Herken je de volgende signalen? Dan ben jij misschien wel een ambivert.

Het ene moment vind je het heerlijk om omgeven door mensen te zijn en in het middelpunt te staan. Het andere moment wil je door niemand meer aangesproken worden. Herkenbaar? Lees dan eens verder.

In de volgende punten herkent een ambivert zich

Doordat je als ambivert verschillende wensen hebt, is het moeilijk om op elk moment aan beide verwachtingen te voldoen. Nu je weet dat je niet per se in de categorie extravert of introvert valt, is het hoog tijd om te kijken naar de eigenschappen van een ambivert persoon.

1. Je hebt weken geleden een afspraak gemaakt waar je nu stiekem toch niet zoveel zin in hebt

Afspraken die je maakt als extravert, moet je nakomen als introvert. Had je twee weken geleden al aan je vriendinnen beloofd dat je gaat stappen? Dan is de kans groot dat je diezelfde dag onverwachts tóch geen energie meer hebt om je sociale zelf te zijn.

2. Je krijgt vaak de vraag of het wel goed met je gaat

De ene persoon ziet je als extravert, de ander vindt je een introvert. Het kan dus best zo zijn dat mensen tijdens je introverte momenten wat meer van je verwachten. Ze vragen je wat er aan de hand is, maar er hoeft niet per se iets te zijn. Je hebt gewoon even je momentje.

3. Je verbaast mensen door te vertellen over hoe leuk je het had op een evenement

Uitbundig zijn, dat kunnen ambiverts zeker. Alleen komt dit niet in elke situatie of omgeving aan bod. Je weet maar al te vaak mensen te verbazen die alleen jouw introverte kant kennen. In onbekende situaties is het namelijk niet erg om anderen in het middelpunt tel aten staan. Maar als ambiverts het willen, weten zij op de juiste momenten als geen de gangmaker te zijn.

4. Je weet nog niet zeker hoe je je moet gedragen in een grote groep

Of het nou gaat om een personeelsuitje of om het ontmoeten van een nieuwe klas, één ding is zeker. Je komt er op het moment zelf pas achter welk deel van je persoonlijkheid overheersend gaat zijn.

5. Je probeert constant balans te vinden

Aangezien je een stukje van beide werelden hebt, geeft dit je ook de mogelijkheid om situaties van twee kanten te bekijken. Als je veel uitgaat, kun je erna helemaal uitgeput zijn. Maar blijf je te lang binnen, dan neig je naar sociale contacten. Het constant zoeken naar balans kan frustrerend zijn.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Ben je geen introvert en geen extravert? Aan deze signalen herken je een ambivert
Sluiten