Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 25 okt 2017

19 dingen die je herkent als je in Amsterdam studeert

Daar ging je dan, vol goede moed en een dosis discipline naar de grote hoofdstad van Nederland. Heel spannend, wat je daar allemaal te wachten staat maar ook één van de mooiste periodes van je leven. Lang leve de lol in De Kleine, af en toe studeren op Roeters en de vele hospi's op zoek naar de kamer die betaalbaar én een beetje groot is. Dit herken je als jij in Amsterdam studeert:

1. De introductie

Jouw studententijd in Amsterdam begon met de Intreeweek, Ideeweek of Kersvers. Je ontmoet meteen allemaal mensen vanuit het hele land en leert de dynamische stad meteen goed kennen. Je kijkt je ogen uit en bent na al het gefeest ‘klaar’ om de studiebanken in te gaan.

2. Studentenverenigingen

Je maakt kennis met de ongelooflijke veel verenigingen die de stad telt en maakt de overweging of het ook iets voor jou is. En dan zul je moeten kiezen tussen roeiverenigingen, zeilverenigingen het corps of gewoon een vereniging met niet zo veel verplichtingen. Één ding is zeker: het verreikt je leven. Maar het fijne aan Amsterdam is ook: een vereniging is echt niet per se nodig om vrienden te maken.

3. Donderdagavond naar de Bubbels, de Gieter of de Kleine

Het is eigenlijk tijd voor een fancy avondje cocktails drinken met je vriendinnen maar ja, uiteindelijk beland je dan tóch weer in één van de foute kroegen waar je tot sluitingstijd mee staat te zingen met André Hazes en je dan ook nog eens terug moet fietsen, wat een heel eind blijkt te zijn.

4. Je betaalt heel veel voor je kleine kamertje

Als je dan al eindelijk een kamer hebt gevonden want ja, de zoektocht kan nogal wat tijd in beslag nemen. Amsterdam staat bekend als de duurste stad voor studenten. En ook jij betaalt zo’n vijfhonderd á zeshonderd euro voor je kamertje van amper tien vierkante meter. Maar dat is het dan ook wel weer dubbel en dwars waard want je krijgt er zóveel voor terug. Hopelijk geen muizen.

5. Je fiets wordt minstens drie keer gejat

Het vinden van een plekje wordt je al heel moeilijk gemaakt omdat de stad vol staat met barrels die zo nu en dan worden weggesleept. Tja, dan stond je fiets er toch echt iets te lang. En als je helemaal pech hebt dan wordt je fiets tijdens je studententijd minstens drie keer gestolen. Of je hebt geluk en vindt hem op een andere plek weer terug.

6. Ook in het weekend wordt er flink gefeest

Met clubs die zelfs 24/7 open zijn verveel je je als Amsterdamse student geen moment in het weekend.

7. Doordeweeks zijn kroegen wel op tijd gesloten

Tja, doordeweeks kun je helaas niet heel lang door feesten in je favoriete kroeg want alles gaat wel op tijd dicht. Niet zoals je gewend bent tot een uurtje of vijf, zes.

8. Je raakt gewend aan drukte, heel veel drukte

Toeristen zijn er in overvloed, het ov dat te laat is en overal fietsers. Als Amsterdamse student kun je heel wat stress te verduren hebben. Maar dat kan ook wel weer in je voordeel werken want je leert hier geduld te hebben als geen ander. (En een terrasje pakken is zo fijn aan de grachten want er lopen werkelijk mensen van over de hele wereld voor je langs. Mensen kijken, zo fijn.)

9. De UB zit altijd propvol

Je zult écht om half acht uur je warme nestje uit moeten komen om een plekje in de UB te bemachtigen. Maar vervolgens weet je wel een acht te scoren (of een studentenzesje, maar goed: daar ben je maar wát blij mee.)

10. ADE is altijd voor je tentamens

Als je niet op de VU of de UvA studeert heb je geluk, want dan kun je heel veel feestjes meepakken. Maar de uni-studenten zijn wat minder gelukkig want ADE wordt élk jaar weer voor de tentamens gepland. Het is een lastige keuze: pak je een feestje mee en kun je een dag brak zijn of ga je vol voor die tentamens?

11. Ook op Roeters is het druk

Als je hier wilt studeren zul je toch echt om 08:30 in de rij moeten gaan staan want om 09:00 gaan de deuren open. En op dat moment voel je je even zo’n echte Nederlander die gauw zijn handdoekje op het ligbedje naast het zwembad legt.

12. Je verveelt je echt nooit

Naast het studeren is er genoeg te doen want jouw mooie stad staat bol van de bioscopen, musea, concertzalen en gallerijen. Om nog maar niet te spreken over de eindeloze shopmogelijkheden en feestjes en festivals.

13. De koffie is erg duur

Jep, voordat je naar je collegezaal gaat zul je toch echt even wakker moeten worden met die coffee to go. Helaas zijn de prijzen toch ietsje hoger.

14. Je vrienden van vroeger vinden de coffeeshops erg interessant

Want nergens is een jointje roken zo normaal als in Amsterdam. Maar jij wordt gek van die geur om je heen als je door het centrum loopt.

15. Sporten?

Het is heel fijn dat je bijvoorbeeld kunt sporten bij Science Park. Vooral als je er een tentamen hebt, dan wil je er nog wel eens naartoe gaan.

16. Iedereen ziet er zo mooi uit

Je kijkt je ogen uit in Amsterdam. Het staat er bol van de BN’ers, bloggers, beauty-fanaten en gewoon mooie mensen in het algemeen. Zo divers, zo goed gekleed, je krijgt ineens enorm veel inspiratie. En durft eigenlijk ook niet zo in je joggingbroek naar de UB te gaan, want daar ziet iedereen er ineens ongelooflijk goed uit. Maar in je joggingbroek naar de supermarkt? No problemo.

17. Hipster paradise

Ook jij raakt in de verleiding om je te kleden als hipster. Want ze zijn werkelijk waar overal.

18. Tentamens heb je altijd heel ver weg

Of helemaal bij het AMC, of bij de Arena, in kerken of in sporthallen. Of je besluit te werken aan je conditie samen met je vriend genaamd fiets óf je pakt het ov en loopt daarna een stuk. Hoe dan ook, zo sport je die biertjes er wel weer vanaf.

19. Op elke hoek van de straat kun je terecht voor een brak ontbijtje

Oh wat houden we toch van Amsterdam. Er is altijd wel een leuk brunchtentje in de buurt. Of een snackbar of shoarmazaak voor een brak maaltje. Om nog maar niet te spreken over de eindeloze bezorgmogelijkheden (ook ‘s nachts) en de talloze avondwinkels om je nachtelijke honger te stillen.

LEES OOK:
Dit zijn 22 dingen die studenten in Groningen ongetwijfeld herkennen

Reageer op artikel:
19 dingen die je herkent als je in Amsterdam studeert
Sluiten