Redactie
Redactie Life 13 juni 2019

Dit is waarom je stem verandert per gesprekspartner

We praten vrijwel allemaal met een andere toon met onze ouders dan we doen met onze vrienden of partner. Maar waarom eigenlijk?

Eigenlijk hebben we allemaal geen idee hoe onze stem nou echt klinkt, en als we hem terughoren op video schrikken we altijd een beetje. Je stem is ook gewoon een beetje raar, en hij verandert per gesprekspartner. Je kent het wel: je bent aan het bellen met je ouders en vervolgens hang je op om weer met je vrienden te praten en merk je hoe verschillend je stem klinkt.

Volgens een onderzoek van de University of Stirling is het echter doodnormaal dat je stem verandert. En waar het precies mee te maken heeft? Met de status van de persoon met wie je aan het praten bent. Voor het onderzoek kregen de deelnemers de taak om mee te doen met een nep sollicitatiegesprek met iemand met een hoge status en daarnaast werden ze nog wat algemene vragen gesteld over hun eigen status.

Lees ook: Aha! Dit is de reden waarom jouw maag knort (als je geen honger hebt)

Hieruit blijkt dat we wat hoger gaan praten als onze gesprekspartner als dominanter wordt bevonden, wat mogelijk gekoppeld kan zijn aan onderdanigheid. De stemmen van de deelnemers die zichzelf dominanter vonden dan de gesprekspartner werden lager, en de stemmen van de deelnemers die zichzelf even dominant vonden bleven hetzelfde.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je stem verandert per gesprekspartner
Sluiten