Redactie
Redactie Gezondheid 14 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit is alles wat je moet weten over de anticonceptiepil

Het is vaak simpel als het gaat om de anticonceptiepil. Wil je niet zwanger worden en/of plannen wanneer je menstrueert? Dan ga je naar de huisarts voor de pil. Er zijn verschillende soorten en vooral bijwerkingen. Beautify deelt alle belangrijke informatie over deze kleine pil.

Wat is de pil precies en hoe werkt het?

We weten allemaal waarvoor de anticonceptiepil ontwikkeld is: om zwangerschap tegen te gaan. Daarnaast kan hij helpen bij een pijnlijke menstruatie en huidproblemen. Dit gebeurt doordat de pil de vrouwelijke hormonen progestageen en oestrogeen bevat. Die er respectievelijk voor zorgen dat de zwangerschap wordt belemmerd en er in de stopweek bloeding plaatsvindt. Dit is in een notendop hoe de pil werkt.

Wil je meer over de werking van de pil lezen? Lees dan hier meer.

Uit welke soorten anticonceptiepil kun je kiezen?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten anticonceptiepillen. Zo veel, dat het begrijpelijk is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo is er de éénfasepil, tweefasepil en de driefasepil, die ieder weer verschillende doseringen en samenstellingen hebben. Daarnaast heb je ook nog de minipil en de prikpil. Je begrijpt, het is een behoorlijke lijst.

Wil je meer weten over de verschillende soorten anticonceptiepillen en wat hun bijwerkingen zijn? Lees dan hier meer.

Alles over hoe de anticonceptiepil werkt

Je besluit te beginnen met het slikken van de anticonceptiepil. Op welk moment kun je dan het beste beginnen en vanaf wanneer werkt hij precies? Er zijn drie momenten waarop je kunt beginnen met het slikken van de pil:

 • Op de eerste dag van de menstruatie. De pil werkt direct;
 • In het weekend na het begin van de menstruatie. De pil werkt na zeven dagen;
 • Op de vijfde dag van je menstruatie. De pil werkt na zeven dagen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten anticonceptiepillen en hun bijwerkingen? Lees dan hier meer.

Anticonceptiepil vergeten?

Het vergeten van het innemen van de anticonceptiepil is vervelend. Toch gebeurt het iedereen weleens. Hoeveel invloed het vergeten van de pil heeft op je vruchtbaarheid, is volledig afhankelijk van in welke week je hem vergeet te slikken.

 • Pil vergeten in week 1: het allerslechtste moment om de anticonceptiepil te vergeten, is in week een. Als je er binnen twaalf uur achterkomt dat je hem bent vergeten, kun je hem zonder zorgen alsnog nemen. Kom je er na twaalf uur achter? Neem hem dan alsnog, maar gebruik dan in de komende zeven dagen een condoom tijdens de seks. Heb je in de afgelopen dagen seks gehad zonder condoom? Dan is het verstandig om de morning-afterpil te halen.
 • Pil vergeten in week 2: nog steeds niet heel handig, maar minder dramatisch dan in week een. Slik de pil op het moment dat je erachter komt dat je hem bent vergeten en stop gewoon wanneer je stopweek aanbreekt.
 • Pil vergeten in week 3: je kunt twee dingen doen. Je neemt de pil alsnog in en maakt de strip af, of je last een vervroegde stopweek in. Ga je voor de eerste optie, wees je er dan wel van bewust dat je pil niet meer de optimale bescherming biedt. Gebruik de eerste twee weken erna een condoom tijdens de seks.

Wil je meer weten over het vergeten van de anticonceptiepil? Lees dan hier meer.

Stoppen met de anticonceptiepil

In principe kun je op ieder moment stoppen met het innemen van de anticonceptiepil. Toch is het verstandig om te wachten totdat je de strip hebt afgemaakt. Dit houdt dus in dat je na de stopweek niet meer aan een nieuwe strip begint. Net zoals de pil een aantal bijwerkingen kent, kan het ook gebeuren dat er bijwerkingen optreden wanneer je stopt met de pil. Een aantal voordelen van stoppen met de anticonceptiepil kunnen zijn:

 • Een verhoogd libido
 • Een natuurlijke hormoonbalans
 • Je raakt wat kilo’s kwijt
 • Je hebt minder last van stemmingswisselingen

Een aantal nadelen van stoppen met de pil kunnen zijn:

 • Puistjes
 • Onregelmatige menstruatie
 • Hoofd- en/of buikpijn
 • Pijnlijke borsten

Twijfel je of je moet stoppen met het innemen van de pil? Een aantal redenen waarom hij voor jou juist wél werkt, lees je hier.

Er is verder geen pijl op te trekken wanneer je (weer) een regelmatige cyclus krijgt na het stoppen met de anticonceptiepil. Houd er in ieder geval rekening mee dat je cyclus aan het begin behoorlijk onregelmatig zal zijn. Dit is niet meer dan vervelend en zou binnen een paar weken tot maanden vanzelf bij moeten trekken. Daarnaast lijkt het ons overbodig om te zeggen, maar wie stopt met de pil, is niet meer beschermd tegen zwangerschap. Wil je dus niet zwanger raken, zorg er dan voor dat je een alternatief anticonceptiemiddel gebruikt.

Wil je meer weten over het stoppen met de pil? Lees dan hier meer.

Wow! De anticonceptiepil beschermt je tegen meer dan alleen zwangerschap

Reageer op artikel:
Dit is alles wat je moet weten over de anticonceptiepil
Sluiten