Shanice Zoeteweij
Shanice Zoeteweij Beauty en Style 25 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Eindelijk! De antwoorden op al jouw botox vragen, gegeven door een cosmetisch arts

Wat de reden ook is dat je dit artikel hebt aangeklikt (vind je het mooi of juist niet, ben je nieuwsgierig of heb je medische overwegingen?), wij vinden het vooral belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Er rust namelijk nog steeds een taboe op botox, wat er voor zorgt dat er niet altijd evenveel of juiste informatie rondgaat.

Dat helpen wij natuurlijk graag de wereld uit. Dus gingen we opzoek naar dé expert op dit gebied en vroegen haar het hemd van het lijf.

Alles over botox

Voor dit interview spraken we met cosmetisch arts Annebeth Kroeskop, die net haar nieuwe praktijk heeft geopend in Amsterdam, over alles wat met botox te maken hebt. Na het lezen van dit interview ben jij helemaal op de hoogte.

Hoe werkt botox precies?

“Bij de behandeling wordt Botuline Toxine ingebracht in de spiertjes om de prikkeloverdracht vanaf de zenuw te blokkeren. Dat zorgt ervoor dat de spier ongeveer zes tot negen maanden minder krachtig wordt. Daardoor kunnen de spiertjes minder goed samentrekken, waardoor de huid gladder blijft en minder rimpelvorming te zien is dus. Je kunt het onder andere gebruiken voor kraaienpootjes, fronsrimpels, rimpeltjes in het voorhoofd, een wenkbrauwlift, kuiltjes in de kin en de kaakspieren. Ook kun je het voor medische aandoeningen gebruiken.”

Wat is het verschil tussen fillers, botox en skinboosters?

“Alle drie zijn het injectables, ze worden dus met een naald ingebracht. Verder zit er een duidelijk verschil in: botox laat de spieren ontspannen, fillers geven volume in een bepaald gebied zoals jukbenen, lippen, kaaklijn en kin, skinboosters zorgen ervoor dat de huid vanuit binnenuit hersteld en gehydrateerd wordt zonder direct volume te geven.”

Wat kun je verwachten als je een afspraak maakt voor een botox behandeling?

“Voor je daadwerkelijk de botox behandeling krijgt, krijg je eerste en consult om te kijken of je er wel voor in aanmerking komt. Onze artsen geven altijd een eerlijk advies en stellen vervolgens een persoonlijk behandelplan samen.”

Wanneer ben je niet geschikt voor deze behandeling?

“Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent, dan mag je geen botox ondergaan. Als je een chronische ziekte hebt dan is het belangrijk dit eerlijk te bespreken met je arts. Deze kan dan bepalen of je wel of niet in aanmerking komt.”

Waar moet je opletten als je van plan bent een botox behandeling te laten doen?

“We raden altijd aan om één week van te voren te stoppen met het gebruik van pijnstillers en visolie supplementen. Deze kunnen namelijk de kans op blauwe plekken vergroten. Na de behandeling is het beter om de eerste 24-uur geen alcohol te drinken, 24 uur niet sporten en 10 uur geen make-up dragen op het behandelde gebied. Kun je daar alvast rekening meehouden in je planning.”

Is het gevaarlijk?

“Botox wordt al meer dan 20 jaar gebruikt in de geneeskunde. Er zijn heel veel studies gedaan naar de gevolgen, op korte en lange termijn, van botox en de hoeveelheden die wij gebruiken leveren zeker geen gevaar op”.

Wat is het juiste moment om met botox te beginnen?

“Dat verschilt echt per persoon. De ene persoon heeft nu eenmaal sneller last van zogenaamde ‘expressielijnen’. Het beste kun je beginnen voordat de rimpelvorming ontstaat, want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Heb je al last van diepe rimpels? Dan kan het zo zijn dat er eerst fillers nodig zijn om de rimpels op te vullen.”

Doet de behandeling pijn?

“De behandeling is zo goed als pijnloos. Dat komt door het gebruik van hele fijne naalden. Gebruik je het tegen overmatig transpireren, dan kan het wel wat pijnlijker zijn. Eventueel kan er ook een verdovende crème worden aangebracht van tevoren, mocht je dat willen.”

Word je van botox emotieloos?

“Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de behandeling en hoeft ook zeker niet te gebeuren. Door de botox gedoseerd in te zetten wordt de spier niet helemaal plat gelegd. Hierdoor is het resultaat natuurlijk en heb je nog steeds expressie in je gezicht. Acteurs kiezen bijvoorbeeld vaak voor de zogenaamde ‘baby botox’, waar een hele kleine hoeveelheid wordt toegediend om de expressies goed zichtbaar te houden.”

Hoe wordt het medisch ingezet bij bijvoorbeeld tanden knarsen en hoofdpijn?

“Door botox in de kaken te spuiten verslappen de spieren waardoor je minder last hebt van tandenknarsen en/of klemmen. Voor hoofdpijn geldt dat botox vaak kan helpen bij migraine. De duur en intensiteit en/of (spier)spanningshoofdpijn kan afnemen. De hoeveelheid botox en waar het wordt ingespoten (frons, nek of slapen) verschilt per persoon en zal tijdens het consult worden besproken. Heb je last van één van deze dingen, dan is het zeker het proberen waard.”

Hoe zit het met overmatig transpireren?

“Overmatig transpireren kan heel vervelend zijn en iemand onzeker maken. Een botoxbehandeling blokkeert het zweetsignaal tussen de zenuwen en zweetklieren waardoor je veel minder tot zelfs niet zult zweten. Het geeft vaak mensen hun zelfvertrouwen terug.”

Wordt botox vergoed door je verzekering?

“Wanneer botox voor medische doeleinden wordt gebruikt dan kan het inderdaad vergoed worden door je verzekeraar. Check dit altijd vooraf met je verzekering en vraag wat je hier precies voor nodig hebt (een doorverwijzing bijvoorbeeld).”

Waar moet je op letten als je een salon of kliniek kiest voor deze behandeling?

“Kies altijd voor een officieel geregistreerde cosmetische arts die geneeskunde heeft gestudeerd. Laat je niet zomaar behandelen bij een schoonheidsspecialiste. Een arts heeft er echt voor gestudeerd en zal altijd samen met jou naar het beste resultaat zoeken.”

Hoelang blijft het zitten?

“Dit verschilt per persoon en per behandeld gebied. Vaak is het drie tot zes maanden. Zo blijft botox voor kraaienpootjes meestal iets korter zitten dan bijvoorbeeld in de frons omdat onze oogspieren meer actief zijn.”

Zullen mensen het aan je zien als je botox hebt gedaan?

“Wanneer het goed is gedaan, dan zal niemand het zien. Ze zullen eerder opmerken dat je er fris en ontspannen uitziet.”

Lees ook:

Reageer op artikel:
Eindelijk! De antwoorden op al jouw botox vragen, gegeven door een cosmetisch arts
Sluiten