Leigh van der Poorten
Leigh van der Poorten Life 8 feb 2016

Argh! Word jij ook altijd ziek nét wanneer je een paar dagen vrij bent?

Ja hoor, het is weer zover. Je hebt maanden gewerkt aan een mega project. Je werk was meer je thuis dan je eigen huis, maar je had wel een doel voor ogen. Na het project heb jij een paar dagen welverdiende vakantie, ach wat heerlijk. Maar net wanneer je vrij bent, word je ziek. Hoe kan dat nou? Ziek worden tijdens de vakantie komt vaak voor. Je bent nooit ziek, maar wanneer je vrij bent komen de klachten. Je hebt last van hoofdpijn, keelpijn en voelt je een natte vaatdoek. Ongeveer drie procent van de Nederlanders heeft er last van.

Omgekeerde Kortjakje-syndroom

Mensen die in de vakantie ziek worden hebben last van het zogeheten ‘omgekeerde Kortjakje-syndroom’. Ja, je leest het goed: omgekeerd. Want Kortjakje was doordeweeks altijd ziek, maar zo ben jij natuurlijk niet.

Oorzaken van het omgekeerde Kortjakje syndroom, zijn vaak de overgang van een drukke baan naar vrije tijd. Jij bent dit helemaal niet gewend. Mensen met een drukke baan blijven doorgaan en geven zich niet snel over aan een griepje. Maar wanneer de druk in één keer wegvalt, komt de klap keihard aan. Je lichaam is enorm kwetsbaar en je bent vatbaarder dan ooit voor de griep. De balans van je lichaam is in één klap weg en je motor stopt als het ware.

Wat kun je er aan doen?

Belangrijk is om je voor te bereiden op je dagen vrij. Ben jij iemand die tot het laatste werkt en dan snel in de auto stapt voor een vakantie? Probeer hier mee op te passen. Bouw je werk langzaam af tot het moment van vertrek. Ga een rondje lopen en neem even een moment voor jezelf.

Maak daarnaast ook gebruik van je vrije avonden. Wanneer je dit niet doet, heb je tussen je werk door geen moment van ontspanning gehad tot je vakantie begint. Laat de stress van je werk even tot wat het is en geniet van een goede film. Je lichaam komt tot rust en geeft je kracht en energie om de volgende dag weer keihard aan de slag te gaan. Wanneer je even rust neemt tijdens de avonden, is de overgang naar een hele vrije periode ook minder groot.

Probeer tijdens je vakantie te sporten. De overgang van stress en een hoge werkdruk, naar helemaal niets is soms te groot. Zorg daarom dat je actief bent tijdens je vrije dagen. Ga naar de sportschool of ga wandelen. Ga absoluut niet alleen maar op de bank zitten, hoe verleidelijk het ook is.

Maar bovenal, geniet ook van de tijd die je even voor jezelf hebt. Geniet van dingen die je tijdens je werk niet kunt doen en luister naar je lichaam.

LEES OOK: Zo ben je na een workout in 10 minuten klaar voor je werkdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Argh! Word jij ook altijd ziek nét wanneer je een paar dagen vrij bent?
Sluiten