Avondmensen opgelet! Wetenschappers hebben ontdekt waarom het zo moeilijk is om op te staan ‘s ochtends

Je bed ligt zo zalig. Je lichaam lijkt één met de matras, je hoofd zakt weg diep in het zachte kussen. En je bent nog zo moe. De wekker gaat. Je moet opstaan. Maar alles wat je nu wilt in het leven is blijven liggen. Waarom is opstaan zo moeilijk en zwaar?

Nu heb je nog geluk dat het september is en niet pikdonker als je opstaat. Maar de zon komt steeds later op en voor je het weet is het nog onmogelijker om uit bed te komen.

Hoe kan het toch dat het zó moeilijk is om op te staan? En dat terwijl andere mensen er totaal geen problemen mee schijnen te hebben? Wetenschappers vroegen zich dat ook af en ze hebben het antwoord gevonden.

Het goede nieuws: het is niet jouw schuld dat je het zo moeilijk vindt. En dat is ook meteen het slechte nieuws. Want je kunt er niet zo veel aan doen. Volgens wetenschappers is hoe laat je opstaat niet slechts een persoonlijke voorkeur, maar is het gekoppeld aan je genen.

Bedankt pap en mam

De onderzoekers keken naar het gedrag van fruitvliegjes. Geloof het of niet, fruitvliegjes lijken verrassend veel op mensen. Het bleek dat ook de beestjes niet allemaal tegelijk wakker werden. De wetenschappers kwamen er achter dat er een genetische link bleek te zijn.

Met andere woorden: als je ouders nachtbrakers waren en altijd lang opbleven, is het waarschijnlijk dat jij dat ook graag doet. En dat betekent dat opstaan een stuk zwaarder is dan wanneer je een ochtendmens zou zijn.

Je hebt een andere klok van binnen

Ook bleek dat avondmensen niet slechts ‘vertraagde ochtendmensen’ zijn. Avondmensen bleken er een heel ander soort biologische klok op na te houden. Hoe dat precies zit, gaat nog verder onderzocht worden.

Als avondmensen ben jij gewoon hartstikke bijzonder. En een interessant mysterie.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Eindelijk eerlijk antwoord: Dit is waarom je niet afvalt terwijl je wél sport

Reageer op artikel:
Avondmensen opgelet! Wetenschappers hebben ontdekt waarom het zo moeilijk is om op te staan ‘s ochtends
Sluiten