Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 30 jun 2017

Bang voor spinnen? Dan kom jij uit een super slimme familie

Ze zijn harig, hebben veel te veel poten en kunnen ook tegen het plafond lopen. Wil je ze vangen, dan gaan ze met een snelheid van wel 180 kilometer per uur vandoor, waarnaar je ze nooit meer terugvindt; nope, spinnen zijn niet jouw lievelingsdieren. Oké, ook zij hebben een belangrijke functie in de natuur, maar toch jammer dat konijntjes deze functie niet op zich hebben genomen.

Ben jij bang voor deze harige achtpoters, dan hebben we een leuk feitje. Jij komt namelijk uit een super slimme familie. Dat was al vastgelegd in jouw genen in de oertijd. Is dat even boffen: jouw fobie staat gewoon gelijk aan een super brein.

Itsy Bitsy Spider

Vroeger leerden onze voorouders al snel dat bepaalde diersoorten gevaarlijk konden zijn, zo ook spinnen of slangen. Daarom gingen onze voorouders deze uit angst uit de weg, zodat ze geen dodelijke beet konden verwachten. Gevolg? Zij hadden een grotere kans op overleven en op nageslacht, waarvan jij uiteindelijk een productje bent.

En fijn: jij als nazaat van deze spin-angstige stroming jagers en verzamelaars erfde hiermee de neiging om snel bang te worden voor spinnen. En daarmee een grotere kans op overleven. En ja: zo zit je opgescheept met een gezonde portie spinnenangsten.

Best handig hoor

Laten we ook nog even terugkomen op de functie van de spin in het dierenrijk, want die beesten blijken verdomde handig. Zo zorgen zij er elk jaar voor dat het gewicht van ruim vijftig of zestig keer de Nederlandse bevolking aan insecten wordt opgeruimd. Hiep hoi, dankjewel spin, zo hebben wij minder last van mugjes en andere vieze prikbeesten.

Spinnen zijn jouw vriend blijkt maar weer. Voortaan maar laten hangen in de slaapkamer hè, want deze boefjes zorgen toch maar mooi voor die extra hersencellen van jou én voor minder kans op insectenbeesten.

Als we het dan toch over insecten hebben, herken je dit ook: 7x herkenbaar als je panisch bent voor wespen

Reageer op artikel:
Bang voor spinnen? Dan kom jij uit een super slimme familie
Sluiten