Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 9 oktober 2016

Bang voor spinnen? Volgens onderzoek leef je dan langer

YIKES! Als jij een langpotige en harige spin ziet kruipen in een hoekje dan zit jij tegen het plafond geplakt van angst. Je roept je lover, moeder of huisgenoot erbij om de beste spin te verwijderen. Zij vinden je een aansteller, wie is er nou bang voor een spin van twee millimeter? Nou, goed nieuws, want jij kan er helemaal niets aan doen dat je bang bent voor deze rakkers.

Jouw angst voor spinnen komt ergens vandaan. Het zit namelijk in je DNA. Een nieuwe studie in Amerika heeft aangetoond dat de angst voor spinnen een product kan zijn van de menselijke evolutie, omdat we er vroeger al vreselijk bang voor waren.

spin = angst

De mensen met een scherp vermogen om de achtpoters te spotten, hadden een grote overlevingskans. Mensen hadden vroeger namelijk het risico om giftige spinnen tegen te komen. De beet van een zwarte weduwe kon je dagenlang arbeidsongeschikt maken. We moesten daarom altijd alert zijn.

Tijdens het onderzoek werd onderzocht hoe snel mensen een spin zagen tussen verschillende afbeeldingen. Van de 252 mensen zagen de meeste sneller een spin dan bijvoorbeeld een vlieg. Dat komt omdat de spin wordt geassocieerd met angst.

de spin heeft zijn uiterlijk niet mee

Een andere verklaring waarom we bang zijn voor het harige wezen geeft psychologie professor Jon May. Zie het voor je: de hoekige poten van het dier, de donkere kleur en de onvoorspelbare bewegingen. Deze factoren maken dat wij doodsangsten uitslaan bij het zien van spinachtigen. Wij zijn het eens met deze professor.

Is moederlief ook zo bang voor spinnen? Grote kans dat jij het als kind van haar hebt overgenomen. Want je moeder is een onverwoestbare heldin. Wanneer zij bang is, dan ben jij dat ook.

Als je ook zo bang bent voor spinnen dan herken je dit als geen ander: IEKS! Dit is zo herkenbaar als je doodsbang bent voor spinnen

Reageer op artikel:
Bang voor spinnen? Volgens onderzoek leef je dan langer
Sluiten