Je beauty stash opruimen: zo doe je het Marie Kondo stijl

Nu de temperaturen stijgen en we hele dagen thuis doorbrengen beginnen de voorjaarsschoonmaak-kriebels toch wel flink plaats te vinden. Nadat je je kledingkast hebt gehad, is het de hoogste tijd voor het opruimen van je beauty stash. Zo doe je het in één keer goed.

Je beauty stash opruimen in 5 stappen

In 5 simpele stappen heb je een opgeruimde badkamer én hoofd.

1. Haal alles uit de kast

Letterlijk. Leg alles wat je hebt op de grond/bed/tafel. Da’s waarschijnlijk even schrikken, maar weet je gelijk weer hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Heb je echt alles nodig? Begin in ieder geval met het weggooien van spullen die over datum zijn (yep, beauty producten hebben ook een houdbaarheid). Als je het niet weet: is het al meer dan een jaar geopend en gebruik je het niet? Gooi het dan sowieso weg.

2. Sorteren in groepjes

De volgende stap is het sorteren. Maak verschillende groepen zoals bijvoorbeeld: parfum, huidverzorging, lichaam, haar, gezichtsmake-up (zoals foundations, bronzers, blush etc.), oogmake-up en lipmake-up. Nadat je dit hebt gedaan kun je alles bij elkaar gaan zoeken. Vergeet niet ook alle spullen die rondslingeren in je kamer of in je tas mee te nemen in dit proces.

3. Afscheid nemen

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel voor iedere beautylover. Afscheid nemen van bepaalde producten. Tussen al jouw materiaal zit ongetwijfeld genoeg wat je niet of nauwelijk gebruikt. Zonde, want zo gaat het alleen maar over datum. Wees streng voor jezelf en houd alleen je lievelingsproducten over. Heb je iets al meer dan 3 maanden niet gebruikt? Maak dan één van je vriendinnen er blij mee. Staat het nog steeds ongeopend in je kast? Check dan organisaties zoals Soap Foundation. Zij maken andere mensen er blij mee in opvangsinstellingen.

4. Opbergmateriaal

Het volgende probleem is waarschijnlijk: waar ga je al deze spullen laten? Tegenwoordig zijn er superleuke opbergboxen te koop, speciaal voor cosmetica. Dit hoeft heus niet duur te zijn, check bijvoorbeeld de Hema of Ikea. Je kunt ook kiezen voor een beautycase, make-uptasjes of gewoon een schoenendoos. Voor kwasten en potloden kun je denken aan lege kaarsen of glazen.

5. Inrichten

Nu is het zaak dat je alles op gaat bergen op een logsiche manier. De grote dingen kun je beter kwijt in een schoenendoos bijvoorbeeld, en de kleine dingen in een laatje. Pak alle producten die je dagelijks gebruikt bij elkaar en doe ze samen in een make-uptasje dat bij de spiegel staat. Mooie parfums kun je uit stallen bijvoorbeeld, maar doe dit wel in uit het directe licht.

Lees ook: