Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Seks 28 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Een beginnende relatie? Zo ga je daar het best mee om

Ben je aan het daten met een nieuwe lover en wordt het steeds leuker? Dat moet een geweldig gevoel geven. Verliefd zijn is heerlijk en vaak neemt die nieuwe persoon veel mindspace op, zowel positief als negatief. Heeft ‘ie al ge-appt? Waarom is ‘ie zo kortaf? Vindt ‘ie het allemaal net zo leuk als ik? Een beginnende relatie kan super ingewikkeld zijn en je in een rollercoaster van emoties zetten. Zo ga je daarmee om.

Geef een beginnende relatie tijd

In het begin van een relatie ben je vaak helemaal weg van iemand. De adrenaline giert door je lijf en je bent letterlijk drunk on love. Een geweldig gevoel, maar vaak doe je er goed aan om je hier niet in te verliezen en – hoe leuk het ook is – ook afstand te bewaren.

Een beginnende relatie moet je tijd geven. Het is één van de grootste valkuilen aan het begin van een nieuwe liefde om te snel te willen gaan, aldus psycholoog Sety Meyers.

Begrijp os niet verkeerd: het is super logisch dat je iemand veel wilt zien als je helemaal weg bent van diegene, maar vergelijk het eens met een vriendschap. Als je een nieuwe vriend(in) maakt, spreek je ook niet ineens vier keer per week af en blijf je elke avond slapen. Waarom neigen we hier dan wel naar bij een nieuwe romantische relatie?

Bescherm je nieuwe relatie

Meyers is van mening dat het verstandig is om elkaar in het begin van de relatie niet te vaak te zien. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen waarbij het wél een goed idee is om elkaar veel te zien aan het begin van de relatie, maar over het algemeen is dit geen goede move voor een succesvolle relatie op de lange termijn.

Er is geen succesrecept om een relatie te laten lukken, maar voorzichtig omgaan met een beginnende relatie en niet op de zaken vooruitlopen helpt wel, volgens Meyers.

Maar wat is ‘voorzichtig zijn’ en ‘niet op de zaken vooruitlopen’ dan precies? Dat heeft te maken met de intensiteit van afspreken en jullie fysieke relatie.

9 x relaties in het begin en relaties na drie jaar

Spreek niet te vaak af

Een fijne snelheid die Meyers hanteert is om elkaar tijdens een beginnende relatie in de eerste maand zo’n één keer per week te zien. Als dat goed gaat, kun je geleidelijk aan opbouwen naar twee of drie keer per week.

Het is belangrijk dat jullie je niet gehaast of opgejaagd voelen in het begin van de relatie. Hoe minder die gevoelens overheersen, hoe groter de kans dat de relatie blijft.

Seks maakt emoties los

De grootste reden waarom je niet te veel tijd met elkaar moet doorbrengen aan het begin heeft te maken met jullie fysieke relatie. Natuurlijk is er niks mis met goede seks, maar het is belangrijk dat je dit doet om het moment dat jij er klaar voor bent.

Seks zorgt er over het algemeen voor dat er meer emoties loskomen. Dat is heel fijn, maar als je de andere persoon nog niet heel goed kent kan dat zorgen voor lastige situaties. Bijvoorbeeld als de ander niet dezelfde intenties heeft als jij en misschien niet op zoek is naar een langdurige relatie.

Red flags: 5 voortekenen dat iemand van plan is je te ghosten

Er ontstaat een illusie van intimiteit en afhankelijkheid

Door in een korte tijd heel close met iemand te worden, kan je intieme gevoelens ontwikkelen. Het is niet gek dat dit gebeurt – je vindt de andere persoon immers leuk – maar eigenlijk is het best vreemd om je zo verbonden te voelen met iemand die je net een week kent.

Doordat je elkaar in een beginnende relatie vaak en lange tijd achter elkaar ziet, ontstaat er een illusie van intimiteit en afhankelijkheid naar de ander. Terwijl het in werkelijkheid maanden (of zelfs jaren) kan duren voordat je iemand pas écht kent.

Doe wat goed voelt

We proberen niet te zeggen dat het een dom idee is om in een beginnende relatie direct alles op alles te zetten. Iedereen is anders en je moet vooral doen wat voor jou goed voelt.

Wat we wél proberen te zeggen is dat het goed is om stil te staan bij de mate waarin je direct in je nieuwe relatie- of date-bestaan duikt. Het is belangrijk om jezelf niet te verliezen in een beginnende relatie, maar om dicht bij jezelf te blijven.

Vraag maar raak: dit zijn 30 leuke vragen om te stellen aan je lover