Ben je altijd de weg kwijt? Er is gelukkig een verklaring voor

Je hebt het opgezocht waar het is. De route in je hoofd geprint. Maar alsnog raak je verdwaald. Was het nou twee keer links of één keer rechts? Thank God voor Google Maps. Want zonder zou het echt hopeloos zijn. Alleen waarom raak jij altijd verdwaald terwijl een ander altijd de weg lijkt te weten?

Sommige mensen zeggen dat ze nog precies de weg naar de camping terug kunnen vinden waar ze tien jaar geleden zijn geweest. Zelfs in het ene afgelegen dorpje kunnen ze feilloos naar het beroemde tapas restaurant navigeren. Aangeboren richtingsgevoel om jaloers op te zijn. Toch?

Nop! Het hoeft niet per se aangeboren te zijn, want een richtingsgevoel kun je trainen. Wat het wel is, is een uitstekende herkenning en een perfect ruimtelijk geheugen.

Dat wil zeggen dat delen van het geheugen bepaalde plekken in de omgeving vastleggen en met elkaar verbinden waardoor jij een link kunt leggen tussen herkenbare plekken en de route.

De hippocampus in je brein is je vriend wanneer je een goed richtingsgevoel hebt. Dit gedeelte is heel belangrijk voor je geheugen en het bevat cellen die een soort kaart vormen van alle plekken waar je bent geweest en alle routes die je hebt gelopen, zegt neuroloog S. Ausim Azizi van Temple University School of Medicine.

Maar wees niet bang, als jij niet gezegend bent met het richtingsgevoel dan kun je dit uitermate goed trainen zodat je niet als een verloren zwerver over straat loopt:

Train je brain

De beste manier om je geheugen te trainen is ouderwets kaart lezen. Bekijk bezienswaardigheden om je heen en lokaliseer die op een kaart. Wedden dat jij straks de weg door de stad weet?

Sporten

Sporten verhoogt je bloedcirculatie in je lichaam, inclusief je brein. Studies hebben aangetoond dat de hippocampus groter is bij oudere mensen die veel sporten. Dat betekent een beter geheugen.

Eet gezond

Voedsel dat rijk is in antioxidanten verbetert de bloedtoevoer naar je brein en daarmee je memory skills. Er is zelfs ontdekt dat het eten van havermout en allerlei ander voedsel goed is voor je geheugen.

Heb je ook zo’n slecht richtingsgevoel? 16 herkenbare situaties als je een slecht richtingsgevoel hebt

Reageer op artikel:
Ben je altijd de weg kwijt? Er is gelukkig een verklaring voor
Sluiten