Yasmine Esser
Yasmine Esser Body & Mind 22 juli 2017

Ben je snel gestrest? Dan heb je juist heel veel inlevingsvermogen

Poeh, de deadline nadert en je móét dit nu echt afmaken. Je hebt ruzie met een vriendin. Of je ziet de rekeningen opstapelen. Ja, daar kun je behoorlijk wat stress van krijgen. Maar wat blijkt nu, dat is niet alleen maar slecht voor je. Als je een vrouw bent dan tenminste.

Mannen en vrouwen reageren namelijk heel anders op stress. Mannen denken eerder aan zichzelf als ze zich gespannen voelen, terwijl vrouwen juist inlevingsvermogen kunnen tonen. Ha! Wij ladies zijn het sterke geslacht.

Psychologen van de Universiteit van Wenen onderzochten hoe mensen reageren op stress. Ze vroegen veertig mannen en vrouwen om een presentatie te houden en om een moeilijke rekensom op te lossen onder tijdsdruk.

Terwijl de deelnemers de opdrachten uitvoerden, controleerden de onderzoekers hoeveel stress de proefpersonen hadden. Dit deden ze door hun hartslag te checken en het stresshormoon cortisol.

Daarna deden de respondenten opdrachten om aan te tonen hoeveel empathie ze hadden. En de uitkomst: vrouwen bleken hier veel beter in te zijn.

Gestreste vrouwen hebben meer inlevingsvermogen

De onderzoekers denken dat er een biologische oorzaak is dat vrouwen beter emoties van anderen kunnen aanvoelen als ze gestresst zijn. Bij vrouwen werd namelijk een hogere concentratie oxytocine aangemaakt. Dit hormoon staat heeft invloed op het verbinden van gevoelens van plezier met sociale contacten.

Wat de reden ook is: girls run the world.

LEES OOK: Deze 7 dingen zijn zó herkenbaar als je het moeilijk vindt om geheimen te bewaren

Reageer op artikel:
Ben je snel gestrest? Dan heb je juist heel veel inlevingsvermogen
Sluiten