Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 26 feb 2017

Ben jij een avontuurlijk typje? Dan heb jij waarschijnlijk het ‘thrill seeking gen’

Je hebt vriendinnen die al bibberen als ze naar de Python in de Efteling kijken. Maar voor jou kan de kick niet hoog genoeg zijn. Ben jij avontuurlijk, onderneem je graag nieuwe dingen, ben je impulsief, reislustig en neem je vaak risico’s? Dan zou je zomaar eens het ‘thrill seeking gen’ kunnen hebben.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het kan dat sommige mensen graag iedere avond op de bank liggen, terwijl jij graag de hort op gaat en nieuwe dingen wilt ontdekken? Nou, dan hebben we nu het antwoord voor je.

Het heeft allemaal te maken met een variatie in het DRD4-gen. Een op de vijf mensen heeft een variant van dit gen, dat ook wel het ‘adventure gen’ of ‘thrill seeking gen’ wordt genoemd. Mensen met dit gen zijn avontuurlijker ingesteld dan mensen die dit gen niet hebben.

Het zit in je DNA of niet

Volgens onderzoekers gaan mensen met deze gen-variatie sneller opzoek naar avontuur, omdat ze gevoeliger zijn voor het stofje dopamine. Dit stofje wordt bij iedereen aangemaakt als je bijvoorbeeld eet of seks hebt.

Maar mensen met de variatie in het DRD4-gen zijn gevoeliger voor dopamine. De afwijking aan het gen zou ervoor zorgen dat je meer risico’s neemt om een nog blijer gevoel over te houden aan de situatie.

Vraag je je soms af waarom je altijd in zeven sloten tegelijk loopt en waarom je nooit stil lijkt te kunnen zitten? Blame your genes.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Dit is waarom juist de slimste meisjes vaker zakken voor hun rijexamen

Reageer op artikel:
Ben jij een avontuurlijk typje? Dan heb jij waarschijnlijk het ‘thrill seeking gen’
Sluiten