Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 27 mei 2017

Ben jij een moeilijke eter? Dan ben jij wellicht een superproever

Krijg jij ook vaak negatieve reacties van vriendinnetjes die niet willen begrijpen dat jij het gewoon écht niet lekker vindt? Volgens hen moet je je niet zo aanstellen en is het écht niet zo pittig of zout als dat jij doet vermoeden. Maar goed nieuws, want vanaf nu heb jij een onverslaanbaar excuus voor ze: jij bent namelijk een superproever.

Ooit gedacht dat dit nou juist jouw super power zou worden, terwijl je nog zo gewenst had voor gedachtenlezen of tijdreizen? Nee, nouja ieder zijn ding. Maar het is fijn dat je eindelijk een verklaring hebt tegenover jouw vriendinnen en dat je er écht niets aan kan doen dat je dit ook niet lust. Superproever for life.

PROP

Het is professor Bartoshuk van de University of Florida in Gainesville die onderzoek heeft gedaan naar de smaakpapillen van verschillende mensen. En wat blijkt? Er zijn drie soorten smaakinterpretaties: non-tasters, normal tasters en supertasters. Deze groep is gebaseerd op hun vermogen om de bittere smaak van propylthiouracil, of PROP, te proeven.

Heb jij een hoog PROP gehalte, dan zal de deze smaak ook ervaren als ongelooflijk smerig, waar normale of non-tasters niks of weinig proeven. Jouw smaakpapillen zijn hoger ontwikkeld en kunnen smaaksensaties als bijvoorbeeld zoet, zout of bitter vele malen heftiger ervaren dan de andere twee groepen.

Iets vies, maar toch lekker vinden

Maar gelukkig hoef jij als superproever alles vies te vinden. Je kan namelijk jouw hersenen misleiden en iets wat je vies vindt, daarom alsnog lekker te vinden. De hersenen zullen sommige smaken namelijk als een signaal opvatten en niet als smaak. Zo zal bittere koffie het signaal ‘wakker worden’ aanwakkeren en een biertje bijvoorbeeld een goede avond met vrienden en plezier.

Kortom: dat jij veel maaltijden anders ervaart dan jouw vriendinnen, daar kan je oprecht niets aandoen. Maar je kan het wel trainen door associaties aan bepaalde smaken te linken. Wedden dat jij spruitjes binnen no time heerlijk vindt als je deze op een mega goeie date hebt gegeten. Maar goed, op welke date eet je dan ook spruitjes. Goed alternatief wel.

Dit wil jij ook lezen:Dit is wat iedere moeilijke eter herkent

Reageer op artikel:
Ben jij een moeilijke eter? Dan ben jij wellicht een superproever
Sluiten