Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 18 jul 2017

Ben jij het tweede kind? Dan ben je echt een bengeltje

Als tweede kind was het leven niet altijd makkelijk. Je voelde je even groot en wijs als je oudere broer of zus, maar ondertussen mocht hij of zij wel veel eerder alleen naar school fietsen, langer opblijven en uitgaan. Super frustrerend allemaal. Maar juist door die frustraties, heb jij je wellicht een beetje ontpopt tot een bengeltje.

Ben jij de ondeugd zelve? Altijd wel in voor een goeie grap en niet de braafste? Tja, dat kan allemaal komen doordat je het tweede kind bent. Daar word je namelijk een tikkie rebels van.

Het tweede kind is ondeugend

Econoom Joseph Doyle deed onderzoek naar kinderen die als tweede worden geboren en ontdekte dat de tweede kinderen vaker in aanraking komen met justitie. Ook hebben tweede geborenen 25 tot 40 procent meer kans om op school in de problemen te komen. Oeps.

Volgens de onderzoeker heeft dit verschillende oorzaken. Zo hebben ouders minder aandacht voor hun tweede kind, omdat ze de aandacht immers moeten verdelen. Ook veranderen ze soms van opvoedstrategie.

En, de eerste kinderen hebben hun ouders als rolmodel. Maar de tweede kinderen kijken vooral tegen hun oudere broer of zus op. En die is vaak ook nog jong en onbezonnen. Wat dus zorgt voor wat losbandiger gedrag.

Er is ook goed nieuws: Koppige kinderen verdienen later meer

Reageer op artikel:
Ben jij het tweede kind? Dan ben je echt een bengeltje
Sluiten