Voor eens en voor altijd duidelijk: de betekenis van veelbesproken beautyclaims zoals clean en natural

Zie jij door de bomen het bos niet meer als het aankomt op de verpakkingen van cosmetica? Ingrediënten zijn één ding, maar de beautyclaims die er tegenwoordig opstaan zijn soms ook lastig te ontcijferen. Om je te helpen hebben we een overzichtje gemaakt van alle betekenissen én hoe betrouwbaar ze zijn.

Alle beautyclaims op een rij

Hier vind je alle relevante beautyclaims van dit moment.

Clean

Als producten ‘clean‘ zijn, betekent dat er geen toxische ingrediënten inzitten die schadelijk zijn voor jou of de natuur. Maar wat is de grens? Er zijn namelijk geen richtlijnen, dus wat de één als ‘slecht’ ziet, kan bij de ander nog wel door de beugel. Houd dus voor je zelf goed bij wat je wel en niet in je producten wil. De meeste clean merken skippen in ieder geval de volgende ingrediënten:

  • parabenen
  • ftalaten
  • synthetische geur- en kleurstoffen
  • minerale oliën
  • sulfaten

Op de website van Environmental Working Group vind je alle ingrediënten met een score: groen, oranje of rood.

Cruelty Free

Deze ken je vast al, maar het gaat verder dan een product dat niet op dieren is getest. Wil het namelijk officieel cruelty free heten, dan mag er dus nergens in de productie iets op dieren worden getest. Dus van geen enkel ingrediënt ook maar een beetje. Check de verpakking op certificaten van PETA of Leaping Bunny.

Organic

Ook bij deze producten kan er veel verwarring zijn. Je mag namelijk je producten al zo noemen als er slechts één organic ingrediënt in zit. Deze beautyclaim betekent dat de ingrediënten zijn gemaakt zonder het toevoegen van pesticiden. Check altijd goed de website van het merk om uit te zoeken of de producten écht helemaal organic zijn.

Natuurlijk

Deze term is iets makkelijker te onderscheiden. Natuurlijk betekent namelijk dat het alleen wordt gemaakt van ingrediënten die je in de natuur vindt. Er is niets chemisch aan toegevoegd maar er mogen wel dierlijke dingen inzitten.

Vegan

Niet te verwarren met plantaardig. Plantaardig is namelijk alleen van planten, vegan kan dus ook chemisch zijn. Zolang er bij beiden maar niets dierlijks in zit. Denk bijvoorbeeld aan bijenwas, dat vaak in lipsticks zit.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Voor eens en voor altijd duidelijk: de betekenis van veelbesproken beautyclaims zoals clean en natural
Sluiten