Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 12 apr 2017

Bewezen: Wijn drinken is beter voor je hersenen dan wiskunde opgaven maken

Word jij al duizelig bij het zien van cijfertjes en eet jij liever wortels dan dat je ze uitrekent? Dan hebben we goed nieuws: je kan namelijk beter wijn drinken dan wiskunde doen als je je hersenen wilt trainen. Maak je daarom vooral geen zorgen meer om het feit dat je geen wiskunde wonder bent, jij bent namelijk wél een ster in het drinken van wijn. Och, ieder z'n kwaliteiten.

Wijn is een work-out voor je brein

Wijn kan je onderhand beschouwen als levenswater: het zit namelijk vol met antioxidanten en één glas wijn is net zo goed als één uur in de sportschool. En nu kunnen we je óók nog vertellen dat het drinken van wijn beter is voor de hersenen dan het maken van lastige wiskundige opgaven. Fan-tas-tisch.

Lekker nippen

Oké, dan hebben we het niet over het naar binnen gieten van liters wijn, maar over het proeven van wijn. Gordon Shepherd, professor aan de Yale School of Medicine heeft namelijk onderzoek gedaan naar hoe de hersenen een smaak verwerken. Hieruit kan hij concluderen dat het drinken van wijn een ideale workout is voor onze hersenen, aangezien er een enorme controle van de grootste spieren van het lichaam vereist is voor deze bezigheid.

Wijn is goed voor je hersenen, beter dan wiskunde

Als jij wijn proeft dan zet je bepaalde tongspieren aan het werk, samen met duizenden smaakpapillen en geurreceptoren. Om de gehele smaakbeleving waar te nemen zijn de hersenen enorm betrokken bij dit proeven, zelfs meer dan als je naar muziek luistert of moeilijke wiskundeproblemen oplost.

Het klinkt haast als een intensieve workout. Volgende keer als iemand vraagt of je nu alweer een wijntje open trekt, heb je een prachtig excuus. ‘Even de smaakpapillen en de hersenen trainen hoor’. Precies, proost!

Hier nog meer redenen waarom een wijntje drinken jou verder brengt in het leven: Dit is de reden waarom vrouwen die wijn drinken betere seks hebben

Reageer op artikel:
Bewezen: Wijn drinken is beter voor je hersenen dan wiskunde opgaven maken
Sluiten