Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 7 september 2017

Bewezen: De intelligentie van een kind wordt bepaald door de moeder

Als je dacht dat je alleen je goede figuur en je tandpasta-smile van je mams heb geërfd, dan heb je het mis. Je moeder heeft voor meer dan dat gezorgd en speelt een grotere rol in jouw intelligentie dan je misschien dacht. Sorry pap.

Pocht je vader vaak dat je zo slim bent, omdat hij een goed stel hersenen heeft? Jammer joh. Deze studie heeft aangetoond dat jouw intelligentie grotendeels van moederlief komt, daar is de één misschien blijer mee dan de ander, maar toch is het waar.

Een klein biologielesje

Vrouwen hebben XX-chromosomen en mannen XY-chromosomen. Een chromosoom is als een harde schijf, waarop je erfelijke eigenschappen zijn opgeslagen en ze leven in al je cellen. Die cellen transporteren jouw genen weer naar je toekomstige kroost.

Laat je intelligentie nou grotendeels bepaald zijn door het X-chromosoom, waar je er als vrouw maar liefst twee van hebt. Yes, je raadt het al: de kans is twee keer zo groot dat je jouw intelligentie te danken hebt aan moeders.

What about dad?

Maar waar zijn de chromosomen van paps dan goed voor? Geen zorgen, ook hij heeft heus wel bijgedragen. Volgens Psychology Spot spelen namelijk de fysieke factoren bij de XY-chromosomen een rol.

Ben jij gezegend met een groter lichaam maar heb je kleinere hersenen? Dan ligt dit waarschijnlijk aan vaderlief. Moederlief zou er juist voor zorgen dat je een kleiner lichaam hebt maar juist een groter hoofd en brein. Aha.

Wees nu niet bang dat je alleen een genie kan zijn als je mams dat ook is. De emotionele relatie met je moeder is ook van groot belang bij het ontwikkelen van je brein. Dat ontdekten onderzoekers aan de University of Washington. Zij onderzochten zeven jaar lang de relatie tussen moeder en kind. Als deze relatie sterk was, dan was het intellectuele en emotionele gedeelte in de hersenen 10 procent groter dan bij kinderen die geen emotionele band hadden met hun moeder.

Als je slimme kinderen wilt krijgen, hoef je als slimme vrouw in ieder geval niet meer op zoek naar een Nobelprijswinnaar. En bedank je mams voor al die moederliefde, ook al werd je er soms gek van. Het heeft je echt goed gedaan.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Liefde voor mama: Dit zijn de momenten waarbij je je moeder mist

Reageer op artikel:
Bewezen: De intelligentie van een kind wordt bepaald door de moeder
Sluiten