Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 11 mrt 2018

Bewezen: Vrouwen hebben écht meer slaap nodig dan mannen

Ben jij een professionele slaapkoningin? Dan wordt dit vast vaak benadrukt door je lover. Want jij slaapt altijd zó lang. Maar helemaal gek is dit niet, wij vrouwen hebben namelijk echt meer slaap nodig.

Slaap lekker

Volgens een studie is de vrouw degene die meer slaap nodig heeft dan de man. Er werd onderzoek gedaan onder 210 mannen en vrouwen. En daaruit bleek dat vrouwen sneller last hebben van gezondheidsproblemen door slaaptekort dan mannen.

Vandaar dat kattige gedrag…

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen door een slechte nachtrust een hoger stresslevel ontwikkelen. Maar ook zorgt slaaptekort ervoor dat we ons vijandig opstellen tegenover onze partner én een hogere kans op depressies.

Professor Jim Horne, directeur van Sleep Research Center at Loughborough University: ‘Één van de belangrijkste functies van slaap is het herstellen van de hersenen. Tijdens de slaap zorgt de cortex, het gebied van de hersenen dat staat voor herinneringen, taal en verwerking van dagelijkse indrukken. Logischerwijs hebben je hersenen meer te herstellen als je meer doet.’

Twintig minuten langer slapen

De hersenen van de vrouw zijn, niet geheel verbazingwekkend, een stuk complexer dan die van de man. Vrouwen staan bekend om geweldige kwaliteit multitasken, maar hierdoor hebben onze hersenen ’s nachts meer te verwerken. Het onderzoek wees uit dat wij twintig minuten meer slaap nodig hebben.

Reden genoeg om je lover vanaf nu op te leggen dat hij ’s ochtends eerst moet douchen, het ontbijt moet klaarzetten óf heel stilletjes weg moet gaan. Want bewijs is bewijs. Niet waar?

LEES OOK: 9 tekenen dat jij een professionele slaapkoningin bent

Reageer op artikel:
Bewezen: Vrouwen hebben écht meer slaap nodig dan mannen
Sluiten