Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 10 sep 2016

Bijna 30? Deze 12 dingen herkent iedereen die bijna 3 decennia oud is

Word je bijna dertig? En boezemt je dat flink wat angst in? Hoewel dat niet nodig is, begrijpen we je helemaal. Deze twaalf punten zul je waarschijnlijk wel herkennen als de dertig met rasse schreden nadert.

1. Je voelt je ineens trots in plaats van beledigd als je je ID-kaart moet tonen bij het kopen van alcohol

En als de uitsmijter bij de club vraagt hoe oud je bent en of je wel naar binnen mag, kan je avond helemaal niet meer stuk.

2. Mensen vragen ineens of je biologische klok nog niet tik

Of je nog geen kinderen wil? Eh, niet echt nee. Want dan is je leven over en kun je nooit meer doen wat je zelf wilt. Dat je bijna dertig bent, betekent niet dat je tijd op is.

3. Je leven ziet er anders uit dan je dacht

Oké, zelf had je misschien ook wel gedacht dat je nu een baby zou hebben. Of op z’n minst een man en een huis. En een carrière. Of in ieder geval een baan om een huis van te kunnen kopen. Vroeger dacht je dat je tegen de tijd dat je dertig zou worden alles voor elkaar zou hebben in het leven. Maar alles pakt anders uit dan je ooit had gedacht.

4. Als je single bent denk je dat je voor eeuwig alleen blijft

Je lijdt aan het forever alone syndroom. Je vreest datje nooit een leuke man tegen zal komen, nooit zal settelen en nooit een huis met een tuin en een hond hebben. Je hebt angst dat je alleen zal sterven en pas jaren later gevonden zal worden. Juist, aan zelfmedelijden heb je in ieder geval geen gebrek.

5. En als je al een tijd een relatie hebt denkt je: is dit het nou?

Vooral als je al jarenlang samen bent, misschien al sinds je studie, of misschien is hij je highschool sweetheart, dan kun je ineens twijfels krijgen. Omdat iedereen om je heen de beest uithangt en je misschien denkt dat je dingen mist. Maar laat je niet gek maken en luister gewoon naar je hart.

6. Je vindt het ineens belangrijker dat je huis netjes is

Schoon, opgeruimd en het liefst met verse bloemen op tafel. Iedere zaterdagochtend reserveer je wat tijd voor het op orde maken van je huis.

Tenzij je weer eens te lang bent blijven hangen op de vrijdagmiddagborrel en de hele zaterdag brak in bed ligt en aan het einde van de dag de berg afwas ontdekt. Tja, dat je het belangrijker vindt dat je huis netjes is, wil nog niet zeggen dat je à la minute je leven hebt gebeterd.

7. Je weet niet hoe Snapchat werkt

‘Jonge’ mensen hebben je het al meerdere keren uitgelegd maar, je begrijpt het gewoon niet. Hoezo kun je niet handig zien hoeveel mensen jouw volgen? Social media draait toch om hoeveel volgers je hebt? Het hele idee is gewoon niet aan jou besteed.

Jaren geleden vond je het maar raar dat je moeder niet wist hoe de videorecorder werkte of dat je opa teletekst maar niet snapte. Maar nu jij Snapchat niet begrijpt, ben je bang dat je ook zo iemand wordt voor wie de technologie te snel gaat.

8. Je beseft dat je nu serieus moet worden

Je partyleven is voorbij. Net als de tijd dat je maar wat lanterfantte met je loopbaan. Dan werkte je bij de bakker om de hoek, dan had je eens een serieuze baan maar vond je het toch niks en ging je vervolgens ‘freelancen’, wat betekende dat je weer bij de bakker in de winkel stond. Je beseft dat het misschien slim is om een soort carrièreplan te verzinnen.

9. Je denkt er over om een huis te kopen

Alleen kun je dat nog steeds niet betalen. Bummer.

10. Je zegt dingen als ‘tien jaar geleden deed ik..’

Want tien jaar geleden was je achttien, negentien of twintig. Nog jong en verwachtingsvol over het leven. Tien jaar geleden zei je ook ‘Het lijkt wel tien jaar geleden’, maar nu is het écht tien jaar geleden. Je bent oud.

11. Rimpels zijn niet meer iets wat je in de verre toekomst overkomt

Want die frons blijft nog even in je gezicht staan, nadat je weer ontspannen kijkt. En ook in je voorhoofd zie je lijntjes. Je beseft dat je ouder wordt en dat ook je lichaam verandert.

12. Je weet nu dat je nog altijd onzekerheden hebt

En dat je die altijd bij je zal houden. Vroeger dacht je dat als je later volwassen zou zijn je nergens meer onzeker over zou zijn. Maar je vraagt je nog steeds af of je wel goed genoeg bent op je werk, of je vriendinnen jouw net zo fantastisch vinden als jij hen, of je lover of date je nog ziet zitten en of je buik niet wat platter zou moeten zijn.

Je weet nu dat sommige gedachtes nooit helemaal weg gaan. Maar juist daardoor kun je het ook beter relativeren. Iedereen heeft zijn onzekerheden en dat helpt je al om je er een stuk minder druk over te maken.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Als je deze 12 tekenen herkent weet je zeker dat je in een quarterlife crisis bent beland

Reageer op artikel:
Bijna 30? Deze 12 dingen herkent iedereen die bijna 3 decennia oud is
Sluiten