Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Life 10 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Yes! Het eerste biseksuele hoofdpersonage bij Disney

Disney wordt steeds inclusiever. Dit jaar hebben we al een lesbisch karakters voorbij zien komen, maar een biseksuele hoofdpersonage was er nog niet. Filmregisseur Dana Terrance heeft er hard voor moeten vechten – ze wilde namelijk al veel langer over queer-kinderen schrijven. Maar het is haar nu echt gelukt.

En daarbij schrijft ze geschiedenis.

De eerste biseksuele hoofdpersonage: Luz

De 14-jarige Luz Noceda is een personage uit de nieuwe serie The Owl House van Disney. Luz stoot toevallig tegen een portaal aan en komt dan in een andere wereld, de Boiling Isles, terecht. Deze wereld is bewoond door heksen en Luz gaat trainen om ook een heks te worden (ondanks dat ze geen magische krachten heeft).

In de achtste aflevering van het eerste seizoen The Owl House komt de kijker al te weten dat Luz zich niet alleen aangetrokken voelt tot mannen, maar ook tot vrouwen. Na deze aflevering wordt de relatie tussen Luz en personage Amity verkend.

Twitter

Dana Terrance verteld op Twitter dat ze altijd al open stond om over queer-kinderen te schrijven. Ze werd alleen nog niet ondersteund door de leiding van Disney om er ook echt een hoofdpersonage over te maken.

Inmiddels heeft ze wel support gekregen van de juiste mensen binnen Disney. Spencer Wan (eerdere supervisor van The Owl House) deelde op Twitter dat dit de eerste keer is dat er ook maar in de queer-richting wordt gedacht bij Disney voor een hoofdpersonage. Hierbij deelt hij een storyboard van de dansscène tussen Luz en Amity. Té cute!

Eerdere LHBTI-personages

Eerder verschenen er wel al kleinere rollen voor LHBTI-personages op Disney. Zoals het lesbische karakter Officer Spector uit de film Onward en in de korte film Out van Pixar is er ook een personage die gay is.

De serie The Owl House is voor nu in Nederland nog niet te zien op Disney+. Wel zijn er al een aantal afleveringen te zien geweest op Disney Channel. Voor een sneak peek kan je altijd even gluren op YouTube.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Yes! Het eerste biseksuele hoofdpersonage bij Disney
Sluiten