Eindelijk antwoord: Zo voorkom en verhelp je blaasontsteking

Heb je wel eens zo'n vervelend brandend gevoel gehad tijdens het plassen, of het gevoel dat je continu naar de WC moet? Grote kans dat je blaasontsteking hebt. En dat is vre-se-lijk.

Twee derde van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens een branderig gevoel gehad tijdens het plassen. Dit kwam naar voren uit een onderzoek dat is gehouden onder 512 vrouwen tussen de 18 en 70 jaar in opdracht van ROTER. Er bestaan veel fabels rondom blaasontsteking. Maar dat is nu voorbij. Wij vertellen je er alles over en geven je tips hoe je het kunt voorkomen én hoe je het verhelpt.

Waardoor ontstaat blaasontsteking nou echt?

De ontsteking in de blaas wordt veroorzaakt door de E-coli bacterie. Dit is een poepbeestje. Omdat onze plasbuis dicht bij ons achterste gaatje zit kunnen die bacteriën makkelijk in onze blaas terecht komen als we van achter naar voor afvegen. En geloof ons maar, dat doen véél vrouwen.

Vaak wordt er gedacht dat lage weerstand of te lang wachten met plassen de oorzaak is van blaasontsteking. Maar ondanks dat dit wel van invloed kan zijn, is het de E-coli bacterie die de uiteindelijke ontsteking veroorzaakt. Helaas heb je door seks ook een verhoogd risico.

Hoe voorkom je het?

Allereerst, veeg je billen van voor naar achter af. Het is misschien even wennen maar leer het jezelf zo snel mogelijk aan. Zo voorkom je dat je de E-coli bacterie naar je blaas verplaatst. Als je seksueel actief bent is het aan te raden om na je wilde stoeipartij te gaan plassen. Dit verkleint de kans dat de bacterie zich vastgrijpt.

Wat als je het al hebt?

Bijna de helft van de vrouwen rent direct richting huisarts voor een antibiotica recept omdat dit voor ons de bekendste ‘ontstekingskiller’ is. Oeps. Antibiotica is natuurlijk niet echt goed voor je en we worden er ook steeds meer resistent voor. Grote kans dat dit niet eens helpt. Gelukkig bestaan er ook nog andere middelen waar je geen dokter voor hoeft te bellen en die wel effectief zijn. Bij de drogist kun je namelijk een 5-daagse kuur krijgen zonder enige bijwerkingen genaamd ROTER Cysticare. Aanrader!

En verder is het natuurlijk goed om liters water te drinken en/ of cranberrysap. Veel plassen is namelijk goed. En nee, het verhelpt de ontsteking niet waardoor je alsnog een kuurtje zal moeten halen, maar het vermindert wel je klachten. En blijf er vooral niet mee rondlopen. Los het op, zeker nu het niet meer nodig is om de dokter te bellen. Doei blaasontsteking. Tot nooit meer ziens.

Mocht je meer willen weten over blaasontsteking, het voorkomen en de oplossing, dan is dit dé plek waar je alles kunt lezen: www.roter.nl/blaas

Reageer op artikel:
Eindelijk antwoord: Zo voorkom en verhelp je blaasontsteking
Sluiten