Need to know: blue light heeft meer effect op je huid dan je denkt

Wanneer je denkt aan huidveroudering en rimpeltjes, denk je al gauw dat dat komt door bijvoorbeeld stress, zon, weinig slaap, make-up, roken, ongezond eten, noem maar op. Dit zijn zeker dingen die meespelen bij het verouderingsproces maar let op, er is nóg een factor dat meespeelt. Blue light.

Blue light (ook wel Energy Visible Light (HEV) genoemd) is overal om ons heen. Het zit in de stralen van de zon, maar het komt ook vanaf je laptop, tablet, iPhone en je lampen in huis.

Blue light

De zon straalt UVA (UV-aging) en UVB (UV-burning) uit, hiervoor kan je je beschermen door een SPF in je crème te verwerken en je gedurende de dag goed in te smeren met een zonnebrand. Maar een veel groter deel van de dag straalt de zon blue light uit wat eigenlijk nog veel schadelijker is dan UVA of UVB. Blue light gaat namelijk dieper dan het zonlicht en tast daardoor je collageen aan. Dat betekent dat het verouderingsproces van de huid wordt versneld. En dat willen we natuurlijk voorkomen ;-).

Hieronder is een afbeelding weergegeven waarin je kunt zien hoe de verdeling is tussen UVA, UVB en blue light (visible light) ten opzichte van de straling naar je huid.

Bron: agrivivere

Hoe kun je de schade van blue light tegengaan?

Diverse merken hebben producten ontwikkeld met filters die een klein gedeelte van het blauwe licht kunnen tegenhouden. Deze filters zijn zinkoxide, titaniumdiocoxide en Tinosorb M. Fun fact: ijzeroxide dat in poeders en foundations wordt gebruikt, houdt ook een gedeelte van het blauwe licht tegen. Wij hebben de fijnste producten voor je op een rijtje gezet:

1. Indoor serum urban remedy van HEMA, €6

HEMA heeft in het assortiment een indoor serum met biologisch grapefruit extract dat geschikt is voor alle huidtypen. Het defence serum, verrijkt met Blumlight en Aquaxyl, biedt extra bescherming voor de huid die vaak blootgesteld wordt aan de schadelijke invloed van blue light en straling van elektronische apparaten op de huid. Handig als je veel thuiswerkt.

Bron: HEMA

2. Screen Sun Screen SPF20 van Lois Lee, 65

Not just sunscreen, maar een unieke formule voor het gezicht voor dagelijks gebruik die helpt beschermen tegen de drie belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering: blue light, UVA/UVB en (lucht)vervuiling.

Bron: Lois Lee

3.Blue Techni Liss creme van Payot, €44,43

Deze heerlijk ruikende crème helpt de hele dag lang dagelijkse agressies te bestrijden. De huid is beschermd tegen de effecten van blue light en rimpels en lijntjes zijn gladgestreken. Klinkt goed, toch?

Bron: Douglas

4. Fulgora 30 van Benebellum®, €67,50

Deze crème is een intensieve SPF 30 dagcrème met oplichtend effect en een blauw-lichtfilter. Op deze manier draagt het dus bij aan het voorkomen van huidveroudering én het beschermen tegen de zon.

Bron: bol.com

5. Spf 50+ Blue Light Technology van Skeyndor, €38,98

Deze heerlijke crème heeft zowel een hoge factor als een blauw-lichtfilter. Hiermee kom jij de dag wel door en kan jij zorgeloos je dagelijkse routine voortzetten.

Bron: bol.com

Tips om je huid op een andere manier te beschermen

Naas het feit dat je je huid kan beschermen met een blauw-lichtfilter, kan je je huid ook nog op andere manieren beschermen:

1. Minder schermtijd! Vooral in de avonduren verstoort blauw licht je slaappatroon en we weten vast allemaal dat je huid van een goede nachtrust enorm opknapt.
2. Schaf een bril aan met een blauw-lichtfilter om je ogen te beschermen.
3. Koop gele lampen voor in je huis in plaats van lampen met blauw licht. Oogt ook nog eens een stuk gezelliger. Winning

Lees ook: Waarom hyaluronzuur altijd een goed idee is in je huidverzorgingsroutine

Reageer op artikel:
Need to know: blue light heeft meer effect op je huid dan je denkt
Sluiten