Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 16 juli 2017

Last van bodemdrang bij een zak chips? Dit zijn de redenen

Heb jij af en toe ook gevoel dat je een lintworm bij je draagt en kan jij na een volledige maaltijd nog steeds een zak chips herbergen in jouw lichaam? Tja, bodemdrang zit in jouw systeem en dat is maar wat irritant af en toe. Maar dit zijn de redenen dat jij altijd de hele zak chips wilt opeten.

Naturel, paprika, Nibbits, Hamka’s of Bugles; jij vindt ze allemaal even lekker. Waar je vroeger wellicht nog aan één bakje genoeg had, eet jij nu met gemak de hele zak. Trots ben je er niet op, maar het lijkt een verslaving waar je niet vanaf komt. Dit zijn dan ook de redenen dat je bodemdrang hebt als het gaat om een zak chips.

Een gouden trio

Het is Michael Moss, auteur van de bestseller Salt, Sugar, Fat die beweert dat chips voor jou zo verleidelijk zijn, omdat het een onweerstaanbaar trio bevat. In chips zit zowel vet, suiker als zout, wat een verslavende combinatie is voor jouw lichaam.

Vet bevordert de aanmaak van endorfines; een stofje die jouw brein een kortstondig geluksgevoel geeft. Daarnaast speelt suiker in op de aangeboren liefde voor zoetigheden en heeft het een verslavende werking. Ten slotte wordt zout in de voedingsindustrie een smaakexplosie genoemd, waarbij het bij het allereerste contact met de tong een gigantische sensatie met zich meebrengt. Daarmee is het niet gek dat jij kan blijven eten van die zak wokkels op jouw schoot.

Vrolijke smaakpapillen

Waarschijnlijk heb jij bij biologie vroeger al wel geleerd dat jouw smaakpapillen wel vijf verschillende smaken kunnen detecteren (zuur, zout bitter, zoet en umami). Daarom proberen fabrikanten zoveel mogelijk van deze smaken te combineren in hun product. Pringles, bijvoorbeeld, heeft een maximaal bereik van zoveel mogelijk smaakpapillen mogelijk gemaakt. En ja, dat nodigt uit tot blijven eten.

Wegsmelten van chippies

Eet jij chips die op basis van maïs zijn gemaakt en wegsmelten op jouw tong? Dan is jouw maag ook nog eens in de war. Als iets namelijk wegsmelt in jouw mond, dan denkt jouw brein dat het geen calorieën bevat, waardoor je gewoon kan blijven eten. Een simpele, maar toch goede tip: altijd blijven kauwen.

Lekker kraken

Naast de smaak is het ook van belang dat chips goed kraakt. Moss verklaart namelijk dat hoe meer een chipje kraakt, hoe meer hij bevalt bij jou. Goed om te weten dat fabrikanten al fortuinen hebben gespendeerd om die perfecte crunch te verkrijgen, aangezien jij ook fortuinen spendeert aan hun chipjes.

Oké, oké het is bewezen: het is niet jouw schuld dat jij die zak chips leeg móet eten. De fabrikanten doen er namelijk werkelijk waar alles aan om jou tot de bodem van de zak te helpen. Maar jij bent sterk, en zal in ieder geval vanaf nu niet meer zuigen op een chipje. Je hebt wel betere dingen te doen.

Over fastfood gesproken: Oké dan: Friet in je McFlurry dopen is een nieuwe trend

Reageer op artikel:
Last van bodemdrang bij een zak chips? Dit zijn de redenen
Sluiten