Redactie
Redactie Column 28 okt 2018

Bodybuilding babe Beau: Waarom je niet een strikt eetschema kunt volgen zonder cheatday

Beau groeide zo ongeveer op in de sportschool. Ze heeft een lijf waar menig meisje jaloers op is, en toch is haar doel strakker, slanker en gespierder worden. Waarom? Omdat ze op 9 december meedoet aan een bikini fitness wedstrijd. En een plek op het podium bemachtig je niet zomaar. Tot die tijd deelt ze haar struggles en successen.

8 weeks out – 16.5% bodyfat – 63 kg

Ik ben een cheater. Een cheater in hart en nieren. Als het kon, zou ik het iedere dag doen, zonder me er ook maar een kléin beetje schuldig over te voelen…

Ik heb het over eten natuurlijk, want voor het echte werk ben ik een veel te slechte leugenaar. Ik ben aan het preppen voor een bodybuilding wedstrijd, mocht je het even gemist hebben, en dus volg ik wederom braaf het strikte eetschema dat mijn coach voor mij heeft opgesteld. Ik ben ‘8 weeks out’, en dus is er geen ruimte voor misstappen. Zes dagen per week eet ik mijn (tot op de gram afgewogen) quinoa, mijn broccoli, mijn kikkererwten, en elke dag ben ik weer een stapje dichterbij de beste dag van de week: CHEATDAY!

Op cheatday schijnt de zon altijd. De vogeltjes fluiten me tegemoet onderweg naar de gym, mijn haar zit fantastisch en iedereen is mijn beste vriend. Ik hatseflats me door mijn training heen met een energielevel van heb-ik-jou-daar, kus iedereen daarna gedag en begeef me naar de supermarkt.

Na een half uur wikken en wegen heb ik dan eindelijk wat in mijn mandje zitten: naast een flinke maaltijd worden het donuts, pepernoten en chocola vandaag. Ik fiets naar huis, spring onder de douche, en plof met de allergrootste glimlach op mijn gezicht op de bank. Netflix en ik gaan enórm chillen vandaag.

Goed, de term cheat ‘day’ is wellicht een beetje misleidend, in principe gaat het namelijk meer om een cheat ‘meal’. In de laatste weken van je prep gaat je calorie-inname steeds meer naar beneden. Je hebt je bulk-fase gehad, dit is de fase dat je veel eet en je spieren flink gegroeid zijn. Nu is het de taak om dat vetpercentage naar beneden te krijgen en ‘droger’ te worden.

Met een lagere calorie inname gebeuren er twee dingen (eigenlijk veel meer, maar laten we het simpel houden): je lichaam vraagt zich af waarom het niet genoeg binnenkrijgt, en je krijgt honger. Een cheat meal tackelt beide problemen, want naast het feit dat je je lichaam laat zien dat er heus geen hongersnood op komst is, kun je ook éindelijk eten waar je de hele week al over kwijlt: het psychologische aspect. En laat dát nu net zijn wat mij er doorheen sleept.

Ik ben een echte zoetekauw, en hoewel ik nooit idiote hoeveelheden suiker naar binnen werk, is een hartige maaltijd afsluiten met iets zoets (al is het maar 1 klein blokje chocola) een absolute MUST. De enige reden dat ik het volhoud om zes dagen NIETS zoets te eten, is omdat ik weet dat het vandaag weer feest is. Ik zet het tweede seizoen van Ozark aan, werk me mopperend door mijn laatste verplichte maaltijd van de dag heen, en dan kan het feest beginnen.

Vijf donuts in vijf minuten! Dat zou best eens een recordtijd kunnen zijn. Vier pepernoten is het grootste stapeltje dat ik op mijn neus kan balanceren. Pure, witte en melk-chocolade is het lekkerst als je ze steeds afwisselt.

Tegen de tijd dat ik naar bed ga, ben ik kotsmisselijk. Als een soort sumo-worstelaar schuifel ik naar bed en slaap een onrustige slaap. Als ik de volgende ochtend wakker word en een kopje thee zet, zie ik de lege donut-verpakking in de prullenbak liggen en denk ‘gatverdamme’. Ik verheug me nu al op een dagje normaal. Groenten, vitamientjes, en me weer lekker fit voelen.
Wat een systeem. I LÓVE cheat day!


Beau gaat in de aanloop naar haar wedstrijd toe voor Beautify blogs schrijven over haar ervaringen, trainingen en eventuele struggles. Benieuwd hoe ze het er vanaf gaat brengen? Hou dan zeker Beautify en haar Instagram @beauvanboheemen in de gaten.

Lees ook:

Hoe heftig is bikini fitness? Model Beau doet een boekje open

Reageer op artikel:
Bodybuilding babe Beau: Waarom je niet een strikt eetschema kunt volgen zonder cheatday
Sluiten