Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 9 jul 2018

Een brief over de maandag die zo slecht nog niet is

Beste maandag,

Maandagen hebben een slechte naam. Al sinds dat ik je ken, beteken jij het begin van de week, een einde aan mijn fantastische weekend met vrijheid blijheid. En je gaat niet weg, je blijft. Je blijft voor altijd in mijn leven. Of sterker nog, in het leven van iedereen.

Maandagmorgen. Veel mensen vinden je vreselijk. Het partyweekend is weer voorbij, lang leve de vrijheid en de lol, is voorbij. Tijd voor serieuze zaken, weer aan het werk of weer naar school. Niet dat dat zo erg is (soms wel), maar wat zou het toch fijn zijn als jij een vrije dag zou worden. Want er rust een vloek op je.

Mensen drinken oneindig veel koffie om de dag door te komen. Zoeken naar plaatjes met ‘I hate Monday’s’ en zeuren tegen iedereen. De happy hours komen pas na woensdag.

Oh nee, jij maakt me wakker, ik besef me dat het vandaag is. Kan iemand me uit bed schoppen?

Je gaat weer naar school of naar je werk. Je bent weer in de omgeving van andere mensen. Ben je dan niet liever met je vrienden en familie? ‘Absence makes the heart grow fonder’. Daarnaast zijn je collega’s toch ook leuke mensen? Althans dat hoop ik voor je.

Je praat over het legendarische weekend, je hoort de meest gênante verhalen, je werkt eigenlijk niet zo hard als de rest van de week want aaaach. Die deadlines zijn pas later. Op maandag is alles weer zo gewoon, het echte leven. En het weekend heb je voor ‘de leven’. Het is een nieuw begin, een start met nieuwe mogelijkheden. En je bent dezelfde persoon. Dezelfde persoon als op dinsdag, woensdag en de rest van de dagen.

Lach om de voorbijganger die net een poepje op zijn hoofd heeft gekregen

Sta jij er niet zo in? Zie je als een berg op tegen de maandag? Hoe overleef je zo’n dag. Er is geen ontkomen aan, om de zeven dagen is het weer zover. Maar je kunt deze dag prima in iets positiefs ombuigen. Haal die chagrijnige uitdrukking van je smoel en doe wat.

Lach om de voorbijganger die net een poepje op zijn hoofd heeft gekregen, lach om jezelf omdat je zo’n ongelooflijke kater hebt gehad en weer met je brakheid productief moet zijn. Doe het vandaag nog even rustig aan, wat je ook moet doen. Er zijn nog vier dagen te gaan om je overwerkt te voelen.

Je bent een geweldig persoon, die positief in het leven staat. Daarom laat jij je niet kisten door de maandag. Je hebt al zoveel maandagen overleefd. Afwijzingen, liefdesverdriet, falen. Je hebt het meegemaakt en doorstaan en dat maakt je speciaal. Applausje voor jezelf dat je al zo ver in het leven bent gekomen, sta daar maar eens bij stil in plaats van ‘hoe ga ik deze dag doorkomen’.

Op maandag kun je lachen en realiseer je je dat het leven zoveel meer is dan alleen die rotte maandag. Lach naar een vreemde, houd de deur open voor iemand wanneer je je XL koffie hebt opgehaald. Daarmee maak je iemand anders zijn of haar dag weer beter. Je koffie smaakt waarschijnlijk nog véél beter dan al die dagen erna. Gewoon, omdat je het extra hard nodig hebt denk je.

Dans op je werk, drink wijn in de avond, sluit mailtjes af met ‘fijne maandag’.

Zeur niet als je dit weekend weer eens drie pizza’s naar binnen hebt gewerkt. In plaats daarvan pak je een koekje en eet je later een salade. De maandag is er niet om zielig te zijn. De maandag is er om nieuwe doelen te maken en daar naartoe te werken.

Denk niet aan wat je wenste dat je had gedaan maar niet is gelukt. Denk juist aan alle mooie momenten die je zojuist achter je hebt gelaten en aan welke mooie, memorabele momenten er nog aan zitten te komen in de toekomst. Dans op je werk, drink wijn in de avond, sluit mailtjes af met ‘fijne maandag’.

Vandaag ben je weer een stap dichterbij je ware liefde, je grote droom, het weekend. De wereld is vol met mooie dingen, het is vandaag niet de tijd om je rot te voelen. De wereld is blij met jou, daarom verdien je het niet om vandaag met een sip kopje rond te lopen omdat het maandag is. Dus: blijf niet snoozen, sta op en maak wat van je dag. Leef je leven, maak er wat van en je zult je veel gelukkiger voelen. Life’s great isn’t it?. Een maandag is zo erg nog niet, geloof me. Dankjewel maandag.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen: Is het weekend alwéér voorbij?! Zo worden de maandagen jouw favoriete dag van de week

Reageer op artikel:
Een brief over de maandag die zo slecht nog niet is
Sluiten