Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 16 januari 2017

Brrr! Dit is de koudste stad op aarde en het kan er -71,2 graden worden

Vind je het vandaag al koud in Nederland? Dan lijkt het ons geen goed idee om af te reizen naar Oymyakon. Deze Russische stad is namelijk de koudste plaats ter wereld. Het kan er -71,2 graden worden, telefoons werken er niet en - misschien nog wel het ergste - de wc’s zijn buiten.

Ja, dat laatste deed ons flink schrikken. Het stadje is namelijk vrij ouderwets, waardoor toiletten nog altijd buiten zijn. Je kunt nooit even snel een plasje plegen. Nee, je moet je altijd hel-le-maal inpakken, want anders bevries je. Hoe irritant als je ’s nachts wakker wordt, omdat je zó nodig moet plassen. En wat als je last hebt van een slechte stoelgang? Sorry, we moesten er gewoon even aan denken…

De koudste stad op aarde

De gemiddelde temperatuur in Oymyakon is in januarii -50 graden. Maar de koudste temperatuur die er ooit gemeten is, is zelfs -71,2 graden. Oymyakon is dan ook de koudste stad ter wereld. Brrr.

Je kunt je voorstellen dat zulke koud nogal wat problemen met zich meebrengt. Zo werken mobiele telefoons niet in de stad. Het komt regelmatig voor dat pennen niet meer werken, omdat de inkt is bevroren, dat er glazen vastgevroren zijn aan iemands gezicht of dat batterijen niet meer werken. Mensen zijn er zelfs zo bang dat hun auto’s niet meer willens starten door de koud, dat ze ze maar gewoon constant laten draaien.

Als je er water in de lucht gooit, bevriest het meteen:

Omdat het zo extreem koud is, groeit er geen groente in Oymyakon. De bewoners – er wonen 500 mensen – houden zichzelf in leven met rendier- en paardenvlees. De inwoners van Oymyakon zijn dan ook voornamelijk rendierjagers.

In de zomer is het overigens niet koud in Oymyakon. Dan kan de temperatuur wel oplopen tot 30 graden. Dat is een verschil van meer dan 100 graden tussen zomer. Bizar toch?

Gelukkig is het vandaag in Nederland ‘maar’ 4 graden. Boven nul.

Liever naar de zon? Dit zijn 7 zonbestemmingen waar je in de winter naar toe kunt die betaalbaar zijn

Reageer op artikel:
Brrr! Dit is de koudste stad op aarde en het kan er -71,2 graden worden
Sluiten