Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 28 jul 2017

Bucketlist! Je kunt nu een spectaculaire ballonvaart maken tijdens het luchtballonfestival in Friesland

Een sushi- of pizzafestival klinkt natuurlijk hemels. Maar wat je pas écht een hoogtepunt uit je leven is, is een ballonfestival meemaken. Letterlijk ja, want het hele festival staat in het teken van luchtballonnen. Het mooie: in Friesland is momenteel een ballonfestival en jij kunt er naar toe. Beautify’s Yasmine maakte vast een tochtje in een ballon.

Hoe leuk, in het Friese Joure is ieder jaar een ballonfestival. Een feest met foodtrucks en muziek dat helemaal in het teken staat van luchtballonnen. Iedere avond gaan er namelijk een stuk tientallen ballonnen de lucht in. Dit is alleen al spectaculair om te zien vanaf een afstandje. Maar het is helemaal vet om mee te gaan op een ballonvlucht.

Een ballonvaart is toch iets dat thuishoort op je bucketlist. En voor deze ervaring hoef je niet eens een verre reis te maken. Een ballonvaart over Friesland is namelijk heel spectaculair. En je kunt het dit weekend nog doen tijdens de Friese Ballonfeesten in Joure.

Een ballonvaart is echt een bucketlisttopper

Misschien denk je nu ‘oh god, dat lijkt me best wel eng in een bakje in de lucht bungelen?’. Zelf kreeg ik ook een beetje de kriebels toen ik de andere ballonnen de lucht in zag gaan. Maar geloof dit van een angsthaas: jij durft het. Een ballonvaart is namelijk prachtig, spectaculair en een heel bijzondere ervaring.

In de lucht is alles rustig en sereen. Zodra het mandje opstijgt, voel je je zen. Het is alsof je al je zorgen op de grond achterlaat en totaal vrij bent. Behalve het geluid van de gasbrander, hoor je niets. Af en toe een blaffende hond, of wat voorbij zoevend verkeer als je in de buurt van een snelweg vaart.

Leuk detail: een ballon vliegt niet, hij vaart. Zelf wil ik de ’bestuurder’ daarom schipper noemen, maar een ballonvaarder heet toch echt piloot. Van sturen is overigens weinig sprake, want het enige waar je op aan kunt sturen is de landing. Voor de rest brengt de ballon je waar de wind heen wil.

Pas wel op: ballonvaren blijkt best verslavend te zijn. Voor je het weet vaar je ieder jaar over Friesland.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Voor het ultieme Friese gevoel kun je eerst een zeiltocht maken met een skûtsje, de Aleida Hendrika. Schipper Sybren Bosma vaart meerdere keren per week tussen Balk en Heeg. Tijdens de tocht van zo’n twee uur kun je totaal ontspannen terwijl je over de Friese wateren vaart. Heerlijk om het Fryslan gevoel compleet te maken.

Yasmine werd uitgenodigd door Friesland.nl

Reageer op artikel:
Bucketlist! Je kunt nu een spectaculaire ballonvaart maken tijdens het luchtballonfestival in Friesland
Sluiten