Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 16 januari 2020

In het buitenland gestudeerd? Dan heb je deze prachtige 6 levenslessen geleerd

Je kreeg de geweldige kans om (tijdelijk) in het buitenland te studeren. En meid, het was een gouden greep. Want als je in het buitenland hebt gestudeerd heb je prachtige levenslessen geleerd.

Een nieuwe cultuur, op eigen benen staan en je ouders niet direct om de hoek als er nood aan de man is. Studeren in het buitenland gaat verder dan feestjes en met je neus in de boeken zitten.

Levenslessen als je in het buitenland gestudeerd hebt

In het buitenland studeren levert je veel meer op dan het halen van een studiejaar of een stage. Het geeft je nieuwe levenslessen mee waar je áltijd profijt van hebt.

Je bent gegroeid als persoon en je kijkt anders tegen dingen aan in het leven. Meid, jij mag jezelf gelukkig prijzen de volgende levenslessen:

Levensles 1: je leert te vertrouwen op je intuïtie

Want in het buitenland kan je simpelweg niet alles altijd zeker weten. Als je je niet goed voelt bij een bepaalde situatie leer je om je intuïtie te volgen. Er is immers niemand die je om referentie kan vragen over een plek waar zij nog nooit zijn geweest. Voel je je wel of niet goed bij bepaalde studiegenoten? Vaak is je intuïtie het juiste antwoord. En volg die.

Levensles 2: je leert uit je comfortzone te stappen

Tja, het kan best lastig zijn om in je eentje ergens te gaan studeren. Je kent immers niemand. Maar juist dat dwingt je om uit je comfortzone te stappen. Misschien vind je het eng om op iemand af te stappen of in een andere taal te spreken. Als je hebt gestudeerd in het buitenland móet je wel anders wordt het wel een heel eenzaam bestaan. En jij hebt het gedaan.

Levensles 3: je leert dat de relatie die je met jezelf hebt de belangrijkste is

Als je altijd omringd bent met andere mensen, ben je als mens snel gefocust op relaties met anderen. Dan hebben we het niet alleen over de relatie met je lover, maar ook die met je ouders, vriendinnen, buren en andere bekenden. Als je alleen in het buitenland bent kom je er ineens achter dat de relatie met jezelf de allerbelangrijkste is. Want het goed vinden met jezelf is misschien wel een van de belangrijkste dingen in het leven.

Levensles 4: je leert dat jouw wereld niet dé wereld is

Als je thuis bent leef je heel erg in je eigen wereldje. Jouw buurt, vriendinnen, familie, gewoontes, hobby’s, kroegen waar je komt, en gedragingen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek omdat jij je daar bevindt. Maar als je op een andere plek studeert zie je opeens dat dat slechts een stukje is van wat de wereld daadwerkelijk is. Je realiseert je opeens dat je het misschien wel heel goed hebt thuis maar ook hoe geweldig het is om even totaal ergens anders te zijn.

Levensles 5: je leert beter dan ooit met geld omgaan

Je bent beter geworden in het omgaan met geld. Studeren in het buitenland is namelijk extra duur. Een kamer, studieboeken en natuurlijk ook nog wat geld voor leuke dingen. Je leert genieten van de kleine simpele dingen, en een beetje opletten. En die les is ook fijn voor als je wel weer voet zet op Nederlandse bodem.

Levensles 6: je leert dat eenzaamheid soms bij het leven hoort

Ondanks dat het allemaal leuk klinkt dat je hebt gestudeerd in het buitenland, kan het ook eenzaam zijn. Misschien heb je niet direct leuke mensen leren kennen of mistte je je familie enorm. Maar hier moest je ook alleen doorheen. Nu weet jij als geen ander dat eenzaamheid erbij hoort maar dat het ook weer overgaat.

Misschien vind je dit ook interessant:

Reageer op artikel:
In het buitenland gestudeerd? Dan heb je deze prachtige 6 levenslessen geleerd
Sluiten