Gina Koninkx
Gina Koninkx Life 2 feb 2019

Alaaf! Dit is het programma van alle grote carnavalssteden van dit jaar

De mooiste tijd van het jaar gaat weer beginnen en dan weet jij natuurlijk wel waar we het over hebben. Officieel vindt Carnaval plaats van 3 tot en met 5 maart, maar als echte die hard carnavaller sta jij nu al op het Prinsenbal te hossen natuurlijk. Dit is het programma van Carnaval 2019 in de grootste steden op een rij.

Ga jij dit jaar voor het eerst carnavallen? Dan is het wel handig om te weten waar je naartoe gaat. Elke stad heeft zo zijn eigen Carnaval (óf Vastelaovend natuurlijk). Je leest het hieronder.

Carnaval 2019 in Brabant

Carnaval wordt bij uitstek gevierd in Brabant. In Limburg heeft Carnaval namelijk een andere benaming maar daar komen we zo nog op terug. In elke uithoek van de provincie wordt het feest gevierd, maar er zijn vier grote steden die bekend staan om de gigantische feesten tijdens Carnaval.

1. Den Bosch (Oeteldonk)
Den Bosch tovert tijdens Carnaval om tot Oeteldonk. Iedereen loopt hier rond in boerenkil en strijkt patches (met vooral kikkers) op jasjes. De kleuren die hier centraal staan zijn geel, wit en rood. Het motto van dit jaar is ‘Oeteldonk Leeft!’ en het hele programma vind je hier.

2. Eindhoven (Lampegat)
Wil je je onderdompelen in het Brabantse Carnaval? Dan is Lampegat de place to be. Hier vind je het hele programma van Lampegat. Er is vanaf nu praktisch elke avond wel wat te doen.

3. Breda (Kielegat)
Ook in Breda wordt er uitgepakt met Carnaval. Wil je geen feestje missen? Hier kun je precies zien wat er wanneer te doen is in de stad. En geloof ons, de Brabantse nachten zijn hier kéí lang.

4. Tilburg (Kruikenstad)
Je kunt ook de trein instappen richting Tillie, beter bekend als Tilburg, en tijdens Carnaval de Kruikenstad. Hier schijnt het zelfs als buitenstaander (van boven de rivieren) super leuk te zijn. Het programma vind je hier.

Vastelaovend 2019 in Limburg

In Limburg wordt carnaval Vastelaovend genoemd.

1. Venlo (Jocus Riék)
Venlo is bekend van de ‘Boètegewoeëne Boètezitting’ en als je niet uit Limburg komt zegt dat je waarschijnlijk helemaal niks. Het programma daarvan vind je op deze website. Kijk vooral even de beelden terug van volgend jaar want zoiets kleurrijks heb je nog nooit gezien.

2. Roermond (De Sjtad van Sjtuf)
Op het Sjtasieplein vindt elk jaar de Sjtasiefestasie plaats en dat is groots. Lees je wel even in in het Limburgs Vastelaovend want de kledingvoorschriften zijn heel anders dan in Brabant, maar ook weer heel anders dan in Maastricht. Het programma van Roermond kun je hier vinden.

3. Maastricht (Mestreech)
Als laatste, maar zeker niet de minste: Mestreech. De stad die kleurrijker is dan welke andere ook. Trek je allermooiste (liefst zelfgemaakte) outfit uit de kast en bereid je voor op een paar dagen ronddwalen door de feestelijke straten van Maastricht. Hier vind je het hele programma van de stad.

Nu de outfit nog. Deze outfits scoor je voor minder dan 30 euro.

10 x carnavalsoutfits waar je minder dan 30 euro aan kwijt bent

Reageer op artikel:
Alaaf! Dit is het programma van alle grote carnavalssteden van dit jaar
Sluiten