Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Life 01/09/2018

Hi-ha-hóóó! Carnaval wordt blijkbaar óók in november gevierd en we kunnen ons geluk niet op

Carnaval alleen in het begin van het jaar? Wel nee, de kleurrijke pakjes, originele ideeën, dozen vol schmink en zakken met geld mogen ook in november al uit de kast gehaald worden. Want ook in november wordt het zuiden van het land namelijk voor één dag getransformeerd tot een groot en bont verkleedfestijn.

Aan de echte zuiderlingen onder ons, hoeven het natuurlijk niet meer uit te leggen. Maar aan de rest van Nederland leggen we graag uit waarom 11 november toch zo’n fantastische dag is voor de die hard carnavallers. Want in november wordt er ook carnaval gevierd. Het verkleedfeest is niet één keer per jaar, maar twee keer. Wat een héérlijk nieuws.

Officieel startsein van de carnaval

Op 11 november wordt alles aan de kant geschoven, als het even kan. Dat geld voor werk, studie en alle andere afspraken. Op die dag wordt het carnavalsseizoen officieel geopend. Vanaf 11:11 wordt het publiek vermaakt met liedjes, dansjes en spektakel.

Maar waarom is er één dag in november waarop er Carnaval gevierd wordt? En waarom is dat juist 11 november, oftewel de elfde van de elfde?

Elfde van de elfde

Allereerst wordt er gezegd dat elf staat voor dwaasheid en twaalf voor perfect. En omdat carnaval bij lange na niet perfectie haalt, is elf juist een perfect getal dat carnaval symboliseert.

Bovendien heeft het ermee te maken dat 11 november al heel lang een feestdag is. Echt al heel lang. En nu nog steeds wordt er Sint Maarten gevierd op 11 november. Sommigen menen dan ook dat er een connectie is tussen Carnaval en Sint Maarten.

Tot slot zou het ook zomaar eens te maken kunnen hebben met de Franse Revolutie. Zo ver gaat de fissa blijkbaar al terug. Op 11 november vond namelijk het spotfeest plaats om Franse bezetters op de hak te nemen.

De theorieën over waarom het op de elfde van de elfde plaatsvindt lopen wat uiteen, maar het is wel voor iedereen duidelijk dat carnaval op die dag officieel van start gaat. Als je voor 11 november nog een lekker feestje zoekt, dan weet je dat het in het zuiden te doen is.

Hier herken je je vast ook wel in: 11 dingen die meisjes die carnaval vieren als geen ander herkennen
carnaval in november

Reageer op artikel:
Hi-ha-hóóó! Carnaval wordt blijkbaar óók in november gevierd en we kunnen ons geluk niet op
Sluiten