Ambitieus? Dan is dít het advies waarmee je verder komt in het leven

Misschien sta je nog aan het begin van je carrière. Net een diploma op zak, of nog niet zo lang begonnen bij je eerste baan. Misschien heb je al wel wat meer werkervaring en weet je niet zo goed wat je nu wil in het leven. Maar als je wél weet dat je ooit in je leven hogerop wil komen, dan is dit het advies waar je echt wat aan gaat hebben.

Het hoeft niet nu. Het is prima om je werk te doen en daar tevreden mee te zijn. Maar stel dat je denkt: ‘over een paar jaar wil ik een volgende stap maken’, dan hebben we nu alvast de gouden tip voor je. De tip waarmee je echt verder komt in het leven.

Carrièreadvies van Susan Colantuono

Via ons zusje Workjuice.nl kwamen we namelijk terecht bij een TedTalk van Susan Colantuono. Zij is gespecialiseerd in vrouwelijk leiderschap en helpt vrouwen om de top te bereiken. En zij kwam met deze bijzondere tip.

Volgens Susan zijn er namelijk drie factoren waar je aan moet denken als je stappen wil maken in je loopbaan.

1. Je persoonlijke talenten
2. Hoe je anderen kan stimuleren het beste uit zichzelf te halen’; en
3. Hoe je het bedrijf kunt helpen met het bereiken van de strategische en financiële doelen

Gek genoeg focussen mannen wel op deze drie dingen, maar houden vrouwen zich voornamelijk bezig met de eerste twee factoren. Terwijl vaardigheden en competenties die met de bedrijfsdoelen te maken hebben, vaak twee keer zo zwaar tellen als je persoonlijke talenten en het stimuleren van anderen.

Zo krijg je als vrouw promotie op de werkvloer

Wil je verderkomen? Dan is het belangrijk dat je weet waar het bedrijf naartoe gaat, wat de strategie is, welke financiële doelen gesteld zijn en welke rol jij daarbij kan spelen. Hoe kun jij als persoon het bedrijf verder helpen?

Dat lijken logische vragen, maar kennelijk krijgen vrouwen dit advies zelden, volgens Susan. Tegen ambitieuze vrouwen wordt gezegd: je moet zelfverzekerder worden, je moet werken aan je leiderschapskwaliteiten en ga netwerken. Óók belangrijke dingen, maar vergeet nooit dat een bedrijf wil weten hoe jij kunt bijdragen aan het ontwikkelen van het bedrijf.

Bekijk hier Susans TedTalk

Voel je overigens nooit ‘verplicht’ om steeds meer stappen omhoog te maken. Werk er hard voor als jij het wil, maar doe je het vanwege sociale verwachtingen, dan ben je verkeerd bezig. En ben je bovendien een stuk vatbaarder voor een burn-out.

22-jarige Noortje kreeg een burn-out: ‘Ik kon op een gegeven moment alleen nog maar huilen’

Reageer op artikel:
Ambitieus? Dan is dít het advies waarmee je verder komt in het leven
Sluiten