Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 2 aug 2017

Challenge: Ik deed samen met een vriendin 3 dagen een sapkuur en dit is hoe het was om niks te eten

Drie dagen niet eten en enkel leven op sapjes, de één is er lyrisch over, de ander vindt het maar een slecht idee. Beautify's Yasmine (normaal een grote fan van eten) wilde wel eens testen hoe zij het zou vinden. Ze daagde haar vriendin Rosa uit en samen gingen ze de challenge aan.

Normaal gesproken draait mijn hele dag om eten. Mensen die me niet kennen geloven dat niet. Ze zien een klein meisje van 1.62 meter en denken dat ik enkel muizenhapjes eet. Maar niets is minder waar. Ik ben eerder een bodemloze put. Iedereen die mij ooit heeft zien eten, zal het beamen.

Een sapkuur van drie dagen is daarom een ongelooflijke uitdaging. Ik hoef er niet van af te vallen en dat is ook niet de reden dat ik het doe. Maar ik wil wel graag gezonder leven en hoop dat dit een kickstart kan zijn. Maar de grootste reden dat ik drie dagen op sap wil leven is misschien nog wel dat ik me bewust wil worden van wat ik normaal gesproken eigenlijk allemaal naar binnen schuif.

Omdat een sapkuur in je eentje ook maar zo alleen is en het me bovendien ondraaglijk lijkt om in m’n uppie niet te eten, gaat mijn lieve vriendin en collega Rosa de uitdaging met me aan. Ze moet hiervoor een afscheidsetentje met een vriendin afzeggen, dus ik ben haar nu al eeuwig dankbaar.

De voorbereiding, of het gebrek daaraan

We gaan drie dagen een juice cleanse doen van JuiceBrothers. We kunnen kiezen uit drie levels en gaan voor de middelste optie, de Deeper cleans. Deze sapkuur bevat zowel fruit- als groentesapjes.

Liselot Knotter, voedingsdeskundige van JuiceBrothers, adviseert ons om een paar dagen voorafgaand aan de kuur vast te stoppen met koffie en alcohol en met het eten van bewerkt voedsel. Zo heb je tijdens de kuur minder last van ontwenningsverschijnselen (lees: knallende koppijn).

Het voornemen om het weekend voor de kuur gezond te doen mislukt overigens jammerlijk. Op vrijdagavond vind ik mezelf in beschonken toestand terug bij een fastfoodketen. Op zaterdag heb ik een verjaardag met buffet waar ik iets te vaak van smikkel, met een glas rose in mijn hand. En op zondag ga ik spontaan borrelen op een terras. Oeps.

Dag 1: Daar gaan we

‘s Ochtends app ik Rosa. Zij heeft ook niet gezond geleefd in het weekend, waardoor ik me iets minder slecht voel.

Onderweg naar het Beautify HQ, waar ik Rosa ga zien, fiets ik langs een vestiging van JuiceBrothers. Het blijkt dat ik alle 36 sapjes in een keer mag meenemen. Wat een handig idee lijkt, totdat ik er mee ga fietsen, het gaat regenen en de papieren tassen met de flesjes sneuvelen…

Geen goed begin van de dag. En de hele ‘workout’ heeft me ook nog hongerig gemaakt. Tip: neem een paar stevige tassen mee als je van plan bent een sapkuur te doen.

Eenmaal op kantoor beginnen we vol goede moed met een gingershot, wat meteen wegbrandt in onze kelen. ’Het is net of ik een shot tequila neem op een lege maag joh,’ zegt Rosa.

Tijdens de detox mag je alleen de sapjes drinken en water en organic tea. We zijn dan ook als een kind zo blij dat we organic groene thee ontdekken op kantoor. Yes, dit mogen we!

De eerste dag blijkt goed vol te houden. We mogen namelijk om de twee uur een nieuw sapje en dat is best vaak. Ook zijn eigenlijk alle sapjes heel lekker. Wel tel ik stiekem af wanneer het tijd is voor een volgend drankje. Drinken is toch niet hetzelfde als eten…

Rosa voelt zich een beetje opgeblazen door al het drinken. Ik heb het vooral vreselijk koud. Misschien komt dat door het niet eten?

Het zwaarste moment is als ik thuiskom aan het einde van de dag. Ik wil zó graag iets eten.

Dag 2: Helemaal enthousiast

Een paar vriendinnen horen dat ik een sapkuur doe en verklaren me voor gek. Waarom zou iemand die zoveel van eten houdt een sapkuur doen en drie dagen niet eten? Bovendien heb ik het volgens hen helemaal niet nodig. Ik leg uit dat ik het niet doe om af te vallen (daar blijken veel misverstanden over te bestaan) en dat ik me vooral bewuster wil worden van wat ik eet. Maar pas als ik zeg dat ik er een artikel over ga schrijven, voelen ze zich gerustgesteld.

Ondertussen voelt Rosa zich energiek. ‘Alleen mijn buik blijft een beetje rommelen, maar ik heb er geen last van. Voel jij je al gezond, ik wel,’ zegt ze. Later zegt ze: ’Het sapjesleven bevalt me wel.’

Zelf ben ik ook razend enthousiast. ’Ik wil dit iedere maand,’ verkondig ik aan wie het maar wil horen.

Soms heb ik honger maar als ik me dan afvraag of ik wel echt honger heb, of gewoon iets wil eten omdat ik even iets wil eten, dan besef ik dat ik geen honger heb.

Ik vraag aan Liselot van JuiceBrothers hoeveel we nou eigenlijk binnenkrijgen. ’Tussen de 1200 en 1400 calorieën, dus dat valt wel mee, hoe weinig het is. En je krijgt heel veel vitaminen binnen. Wel is het belangrijk om de Vanilla Sky – een drankje van cashewnoten, amandelen, vanille, kokosbloesemsuiker en Himalayazout – ‘s avonds te drinken. Dit is een milk van zo’n 400 calorieën die er voor zorgt dat je niet met honger gaat slapen en weer fit op kunt staan’

Hoewel ik geen honger heb, krijg ik vreemde cravings naar vlees. ’Misschien moet je vragen of ze ook vleesshakes hebben,’ grapt Rosa.

Op dinsdagavond ga ik meestal sporten. Daar zie ik een beetje tegenop nu ik niet heb gegeten. Ik vind het dan ook niet zo erg dat mijn sportbuddy afzegt en ik in plaats daarvan met mijn lover naar de film ga.

Dag 3: de laatste loodjes

Het enthousiasme van de tweede dag is een tikkie verdwenen. Iedereen eet en ik wil ook op iets kauwen. Hoewel het niet mag, besluit ik toch een kauwgompje te nemen.

Rosa is nog steeds mega blij en goedgemutst en sleept me er doorheen. ’Ik heb er geen enkele moeite mee. Ook al zou iets te knabbelen wel fijn zijn. Ik houd het goed voel en voel me nog steeds heel gezond. Ik denk dat ik een knop heb omgezet en deze mindset bevalt me goed.’

Ik ben nu al drie dagen aan het fantaseren wat mijn ontbijt voor donderdagochtend zal zijn. Liselot adviseert havermout te nemen met fruit en soya- of amandeldrink. Het is namelijk belangrijk niet meteen met een zware maaltijd te beginnen. En het is van belang om iets met eiwitten en vetten te eten. ’Je lichaam kan prima drie dagen zonder vast voedsel, maar het is wel belangrijk daarna gewoon weer eiwitten, vetten en vezels te eten,’ zegt ze als ik bel.

Rosa heeft ‘s avonds een borrel en drinkt alleen water. Ik ben super trots op haar. Zelf ga ik op tijd naar bed, zodat het maar snel de volgende ochtend is. De ochtend dat ik weer mag eten.

Nabeschouwing

Dit was een super leuke en nuttige challenge om samen met een vriendin te doen. We vonden het allebei goed vol te houden, op mijn dipje op de laatste dag na. Dankzij Rosa heb ik het helemaal volgehouden. En we zijn geen seconde moe of hongerig geweest.

Liselot waarschuwde ons dat we na de kuur waarschijnlijk snel vol zitten. Rosa kan inderdaad alleen maar een appel op, maar zelf ben ik gewoon weer mijn bodemlozeput-zelf. Helaas. Wel merk ik dat ik bewustere keuzes maak en minder snel uit gewoonte wat te eten pak. Daarom vind ik de uitdaging toch geslaagd.

Mocht je drie dagen te lang vinden, kun je overigens ook kiezen om je bestie uit te dagen en één dag te leven op sapjes. Ben je een onwijze bikkel, dan kun je ook voor vijf dagen gaan. (respect). Alle info over de sapdetox van JuiceBrothers vind je hier.

Reageer op artikel:
Challenge: Ik deed samen met een vriendin 3 dagen een sapkuur en dit is hoe het was om niks te eten
Sluiten